Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friad 17-åring fälldes av hovrätten

Gävle tingsrätt frikände i oktober den 17-åring som misshandlade ambulanssjuksköterskan Catherine Linderstam i somras. Motiveringen var att rätten enbart kunnat pröva brottet våld mot tjänsteman och att Cathrine Linderstam inte bedrev myndighetsutövning vid tillfället.

I går fälldes 17-åringen för misshandel i hovrätten.

– Det känns bra, skönt att det är över. Det här är inget jag vill gå igenom igen. Helst skulle jag förstås vilja att det aldrig hade hänt, säger Catherine Linderstam.

Det var en natt i början av juni som hon misshandlades med sparkar och slag av en 17-årig flicka hon och en kollega ryckt ut för att hjälpa efter att den mycket berusade 17-åringens kompisar larmat 112.

Väl på plats låg 17-åringen på marken. Cathrine Linderstam och hennes kollega hjälpte flickan upp på en bår. När de skulle spänna fast säkerhetsbältet blev 17-åringen aggressiv och sprang i väg. Hon hoppade sedan på Catherine Linderstam bakifrån, drog ner henne på marken och började sparka och slå henne i rygg och huvud.

17-åringens åtalades för våld mot tjänsteman, men frikändes eftersom tingsrätten ansåg att Catherine Linderstam vid tillfället bara erbjudit frivillig vård, vilket inte räknas som myndighetsutövning. Eftersom åklagaren inte angett misshandel som alternativt brott, trots att hon bevisligen utsatts för det, kunde tingsrätten inte pröva det.

I överklagandet till hovrätten fanns dock brottet misshandel med som alternativ och hovrätten fällde också 17-åringen för misshandel.

– Jag har inte brytt mig om att begära något skadestånd. För mig har det bara känts viktigt att man inte ska kunna göra en sån här sak och komma undan med det, säger Catherine Linderstam.

I tingsrättens dom den 30 oktober dömdes 17-åringen dock för en annan händelse, också rubricerad som våld mot tjänsteman. Med hänsyn till flickans ålder blev straffet ungdomsvård. Att hon nu även fälls för misshandeln mot Catherine Linderstam förändrar inte påföljden.