Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friad 21-åring får 10 000 i skadestånd

SANDVIKENDrygt 10 000 kronor för lidande, förlorad arbetsinkomst och advokatkostnader. Det blev Justitiekanslerns, JK:s, ersättning till den 21-årige man från Sandviken som i februari friades från misstankar om att ha våldtagit en elvaårig flicka i december.

Annons
21-åringen hade yrkat på en högre ersättning; 13 644 kronor för förlorad arbetsinkomst, därutöver ersättning för lidande, där ett specifikt belopp inte angivits, samt ombudskostnader på 1 000 kronor. Men JK beslutar att den friade 21-åringen får 8 500 kronor för lidande, drygt 500 kronor för förlorad arbetsinkomst samt 1 000 kronor för ombudskostnader.

Förlorad arbetsinkomst
Att summan blev lägre beror på att JK enbart ersätter mannen för förlorad arbetsinkomst under de tre dagar han suttit häktad. Att 21-åringen efter frigivningen sjukskrev sig och inte vågade gå tillbaka till sitt jobb av rädsla för repressalier - han var då fortfarande misstänkt för brottet - det tar JK inte hänsyn till.
Det var i december som mannen greps vid en bandymatch på Jernvallen sedan flickan pekat ut honom som den som skulle ha våldtagit henne på en bakgård i centrala Sandviken. Flickan hade då givit ett detaljerat signalement som stämde in på 21-åringen.
Han anhölls och häktades två dagar senare. En vecka senare hävdes dock häktningen sedan flera vittnen givit 21-åringen alibi för tiden då våldtäkten skulle ha skett.
Han var när han släpptes fortfarande misstänkt för brottet men inte längre på sannolika skäl. En lång väntan på resultat av en DNA-analys från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, följde.
I två månader var mannen misstänkt för att ha våldtagit flickan.
Provsvaren kom i februari. De visade att det inte fanns något som kunde binda 21-åringen till brottet.

SOFIA ÖHLANDER