Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friad för falska id-handlingar

Ynglingen sökte asyl med falska id-handlingar – men det kan inte bevisas att han varit medveten om förfalskandet och åtalet ogillas.

I september förra året kom ynglingen, som nu bor i Gävle, till Sverige. Migrationsverket på Arlanda uppskattade hans ålder till över 18 år.

Men ynglingen hävdade att han var 15 år och lämnade över irakiskt medborgarbevis och irakiskt id-kort.
Personalen misstänkte att handlingarna var förfalskade och gjorde en polisanmälan om urkundsförfalskning.

En analys från Statens kriminaltekniska laboratorium gav personalen rätt.
Den visade att handlingarna var utskrivna med skrivare eller kopiator, trots att id-kort i Irak måste framställas med tryckpress. En jämförelse med äkta irakiska id-handlingar gav samma slutsats.

Men tingsrätten ogillar åtalet om urkundsförfalskning. Eftersom det inte går att utreda ynglingens ålder så går tingsrätten på hans egna uppgifter.
Och ynglingen har berättat att han lämnade kvar sina id-handlingar när han flydde till Sverige. När han fick höra av Migrationsverket att han var tvungen att visa sina id-handlingar ordnade han så att dessa blev hitskickade. Ynglingen har berättat att det var hans mamma som såg till att införskaffa handlingarna till honom, och att han inte vet något om hur tillverkningen gått till.