Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friad från sexuellt ofredande

SANDVIKEN
Gymnasieläraren som anklagats för sexuellt ofredande frikändes i går på samtliga åtalspunkter. Det han gjort kan inte betraktas som straffbart, anser Sandvikens tingsrätt.

Annons
- Det känns som en upprättelse, säger läraren.
Kammaråklagare Birgitta Fernlund är förvånad över rättens tolkning och kommer troligen att överklaga domen.
- I domen skriver de tydligt att han klart gått över gränsen för vad som är acceptabelt, säger hon.
Läraren är lättad i dag efter ett mardrömslikt år. När Gefle Dagblad träffar honom är han glad men fåordig. Efter 25 år i yrket polisanmäldes han i november i fjol misstänkt för att ha ofredat några av sina kvinnliga elever.

Stängdes av
Han stängdes omedelbart av från sitt arbete. Den 24 april i år fick han sparken.
- Det har varit fruktansvärt. Jag har sovit tre-fyra timmar varje natt och vaknat flera gånger. Det har varit jobbigt för min fru och min familj. I bland har jag bara suttit apatiskt och stirrat rakt in i väggen, säger han.
Han känner ingen ånger över hur han behandlat sina elever.
- Jag har hela tiden vetat vad jag gjort. Det finns inget sexuellt med det. Även om jag blivit dömd i dag hade jag bara gått ut på stan. Jag har vetat att jag varit oskyldig.
Tiina Hennel, som biträder flickorna, berättar att det trots den friande domen känns bra att domstolen trott på deras berättelser.
- Det är viktigt att andra inte låter bli att berätta om sådana här saker. Och det känns rätt att man gått så här långt. Det är flickorna överens om, säger hon.

Kritisk
Samtidigt kritiserar hon lagstiftarna.
- Det känns som om samhället inte hänger med, säger hon.
Nu är gymnasieläraren frikänd. Men han är beredd på att domen kan komma att överklagas.
- Då får vi ta det, säger han.
Även om det varit ett jobbigt år så har han känt ett stöd.

Nytt jobb
- Det är många som har trott på mig.
I dag har han ett nytt arbete. Men det är till läraryrket han vill tillbaka.
- Jag saknar ungdomarna, säger han.
Fortfarande pågår en central förhandling mellan lärarförbundet och kommunförbundet om kommunen gjorde rätt som avskedade honom. I förlängningen kan ärendet hamna i Arbetsdomstolen.

JOHAN PIHLBLAD