Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friad, men: "Mitt liv är förstört"

Peter anklagades för att ha våldtagit sin fyraårige styvson. Han häktades, hängdes ut på Flashback och var nära att förlora sitt jobb.

Nu är han friad från alla brottsmisstankar.

Lördagskvällen den 19 oktober greps och anhölls en Gävlebo i 35-årsåldern som misstänkt för att ha våldtagit en fyraårig pojke och dennes mamma.

Polisen betonade att omständigheterna kring fallet var oklara. Men några timmar efter att GD publicerade notisen startades en tråd om fallet på nätforumet Flashback.

"Ingen som vet något mer om detta vidriga äckel?", lydde frågan i ett av de första inläggen.

Det "vidriga äcklet" var Peter. Och några dagar senare fanns en bild på honom och hans barn, hans personuppgifter och länk till hans Facebooksida publicerade i tråden.

Uppgifterna ligger fortfarande kvar.

– Jag har alltid föraktat pedofiler och tycker de är avskyvärda. Har varit medlem i Facebookgruppen "Stoppa pedofilerna" och tyckt att de ska hängas ut. Nu har jag fått en rejäl tankeställare. Jag kommer aldrig mer att döma någon på förhand, säger Peter.

Förundersökningen om barnvåldtäkt är nedlagd.

I förra veckan fattades beslutet och i måndags fick han papperna. En utredningstid på över en månad, med förhör och analysresultat från teknisk spårsäkring har friat Peter från alla misstankar.

"Det saknas numera anledning att anta att brott som faller under allmänt åtal har förövats", skriver kammaråklagare Carl-Johan Granlund som motivering.

GD ringer upp åklagaren och ber honom översätta juristprosan till vanlig svenska.

– Min bedömning är att något brott inte har ägt rum, säger han.

Men vad var det som fick Peter häktad under nio dygn som på sannolika skäl misstänkt för barnvåldtäkt?

Symptom som visade sig vara vanlig förstoppning och, som Carl-Johan Granlund uttrycker det, "muntliga utsagor".

I bakgrunden finns ett stormigt förhållande mellan Peter och hans fru. Paret har nu separerat och begärt äktenskapsskillnad.

Det finns en pågående vårdnadstvist i tingsrätten som gäller parets gemensamma barn. Men kvinnan har även en son som Peter inte är pappa till, pojken som hon anklagade Peter för att ha våldtagit.

– Jag har varit hans pappa sedan han var ett knappt halvår. Även om han inte är mitt biologiska barn så är han mitt kött och blod och mina föräldrar ser honom som sitt barnbarn, säger Peter.

Fredagen den 18 oktober befann sig Peter, hans fru och pojken i den då gemensamma bostaden.

– På fredagen så mådde han dåligt och var hård i magen, han har haft sådana problem sedan han var liten. På lördagsmorgonen vaknade jag av att han satt och skrek på toaletten. Jag tvättade honom och smörjde in honom med salva. Sedan fick han flytningar. Vid femtiden på eftermiddagen så verkade det lugnare och jag begav mig till mitt jobb.

Vid sjutiden på kvällen, berättar Peter, ringde pojkens mamma.

– Hon skrek att jag har våldtagit grabben. "Skoja inte ens med mig så där", sa jag och slängde på luren.

Men strax därefter ringde kvinnan upp igen.

– "Då hämtar jag er så åker vi in till sjukhuset för att reda ut det här", sa jag till henne. Jag ringde min chef och bad honom att hoppa in för mig. När jag kom hem till lägenheten sa min fru hela tiden till grabben att jag hade stoppat in snoppen i stjärten på honom. Sedan körde jag dem till sjukhuset.

Paret och pojken gick in på Gävle sjukhus akutmottagning.

– När vi kom in i väntrummet skrek hon: "Sätt dig där!" och "rör inte min son". De försvann för läkarundersökning. Jag satt och stirrade in i väggen i två och en halv timme.

Vad hände sedan?

– Polisen kom. De vinkade till sig mig, berättade att jag var gripen och förde mig till en fyllecell.

Men efter att Peter hade suttit häktad i nio dagar misstänkt för ett så allvarligt brott som barnvåldtäkt, dessutom på den högre misstankegraden "sannolika skäl", beslutade sig Carl-Johan Granlund för att häva häktningen.

Men förundersökningen var fortfarande öppen och misstankegraden densamma.

– Min bedömning var att det inte fanns skäl att ha honom häktad. Det är inte en ovanlig situation att en förundersökning fortsätter efter att en misstänkt har släppts ur häkte, säger Carl-Johan Granlund.

För Peters del har beslutet inneburit att han under en månads tid har befunnit sig i det fria som på sannolika skäl misstänkt för barnvåldtäkt, uthängd med namn och bild och med dödshot hängande över sig.

– Mitt liv är förstört. Jag har gått hos psykologer och socionomer. Jag var nära att förlora jobbet på grund av misstankarna. Jag bryter ihop varannan timme och är sjukskriven.

Kvinnan polisanmälde även Peter för att ha våldtagit henne och för att ha misshandlat henne. Även i dessa fall är förundersökningarna nedlagda och Carl-Johan Granlunds motiveringar lyder:

"Det går inte att bevisa de objektiva förutsättningarna för att förfarandet skall vara brottsligt".

Dessutom misstänktes han för barnpornografibrott. När polisen tömde hans dator hittade de en bild på styvsonen, från när pojken var några månader gammal och naken.

– Det var en bild som min fru hade tagit, säger Peter.

Även den förundersökningen är nedlagd och Carl-Johan Granlunds motivering är densamma som i beslutet om den misstänkta barnvåldtäkten:

"Det saknas numera anledning att anta att brott som faller under allmänt åtal har förövats".

Peter är ett fingerat namn.