Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friande domar i vattenskotermål

Två män som åtalats för olovlig vattenskoterkörning friades på måndagen av Luleå tingsrätt. Männen tilldöms ersättning med drygt 100 000 respektive drygt 97 000 kronor.

Det är dock oklart vad domen får för betydelse för vattenskotertrafik i framtiden.

Annons

 De två männen körde i augusti 2004 vattenskoter i ett område med tät båttrafik.
Vattenskoterkörning på otillåtna områden rapporteras sällan och domen är den första i sitt slag. Fallet förväntades därför bli prejudicerande.

I augusti 2004, när männen körde vattenskoter på det otillåtna området, fanns inga föreskrifter från länsstyrelsen. Därför var det oklart om det aktuella området var undantaget från vattenskoteranvändning, skriver tingsrätten i sina domar.
Vattenskoterförordningen som infördes 2004 innebär att det endast är tillåtet att köra skotrarna i allmänna farleder och i områden som länsstyrelserna har pekat ut.

Fallen i Luleå tingsrätt var tänkta att bli prejudicerande. Men domen är en besvikelse, tycker Hugo Tiberg, professor emeritus i sjörätt.
– Tingsrätten svarar inte på frågorna som vi trodde att vi skulle få svar på – om vattenskoterförordningen är ogiltig eller inte. Domen har inte något värde alls som prejudikat. Det blir ingen skillnad, säger han.
Enligt Hugo Tiberg krävs att ett nytt fall tas upp för att vattenskoterförordningen ska kunna prövas.
– Jag tror att domstolen medvetet har undvikit frågan. De tycker inte om att behöva gå ut och underkänna en förordning som regeringen har utfärdat.

Vattenskoterförordningen prövades så sent som i juni i EU:s domstol. Domstolen godkände då de svenska reglerna och ansåg inte att de utgjorde ett handelshinder – men bara om ordentliga områden för vattenskoteråkning avsätts inom rimlig tid.
Ärendet togs upp på begäran av Luleå tingsrätt. Tingsrätten har låtit målet mot de två männen vila i väntan på besked från EU:s domstol.

Eftersom det har funnits rättsliga tveksamheter har Kustbevakningen hittills inte rapporterat fall av olovlig vattenskoterkörning – något som en fällande dom hade kunnat ändra på. Men i och med att männen frikänns är det fortfarande oklart hur olovlig körning ska behandlas.
– Vi hade hoppats på ett klargörande, men det har vi inte fått riktigt. Nu ska vi göra en analys innan vi bestämmer hur vi går vidare, säger Ingvar Lindholm, ställföreträdande sjöövervakningschef.
Han påpekar också att domen ännu inte har vunnit laga kraft och kan komma att överklagas.

– Det var en helt väntad dom och vi är nöjda. Men domen blir inte till någon nytta i framtiden. Sedan 2004 har ju länsstyrelsen i Norrbotten anvisat områden för vattenskoterkörning, säger advokat Peter Olofsson, som har företrätt en av de åtalade männen, till TT.
Han är ”lite besviken” över att domstolen inte tar upp de två andra frågor som försvaret väckte under rättegången – att vattenskoterförordningen inte har notifierats till EU-kommissionen på rätt sätt och därmed är ogiltig, och att länsstyrelsen inte har anvisat lämpliga områden inom rimlig tid.
– Det är synd ur ett prejudicerande perspektiv, men tingsrätten har valt att göra sitt jobb och inte utreda frågor som de inte behöver besvara, säger Peter Olofsson.

TT