Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frias från våldtäkt även i hovrätten

Åtalet ogillas. Det blev även hovrättens slutsats i målet där en ung kvinna polisanmälde att hon våldtagits under en bro på Staketgatan i november förra året.

Den 27-årige mannen frias för andra gången.

Det var tio grader kallt ute natten till den 10 november förra året. Kvinnan var skärrad, hade skrapsår och blåmärken på kroppen, sönderrivna kläder och blod och sperma i håret och på sina kläder. Hon polisanmälde att hon blivit våldtagen under en bro. Men bevisningen räckte inte, tyckte Gävle tingsrätt som senare friade den misstänkte mannen. Kvinnan kunde ha fått skadorna utan att ha tvingats till sex och dessutom hade kvinnan varit tveksam till att polisanmäla, resonerade rätten.

Gefle Dagblad har tidigare berättat om våldtäktsmålet. Kanske hade domen blivit annorlunda om händelsen inträffat före juli 2009. Då skärptes beviskraven i och med att praxis förändrades efter två vägledande domar från Högsta domstolen. I dag krävs mer stödbevisning till anmälarens egna uppgifter.

I sista stund bestämde sig chefsåklagare Patrik Säflund för att överklaga och beslutade om att komplettera utredningen. Men det hjälpte alltså inte.

Hovrätten för Nedre Norrland konstaterar att samma bevisning lagts fram som i tingsrätten och skriver i domen att "Högsta domstolen har slagit fast att det inte är tillräckligt att målsägandens berättelse är mer trovärdig än den tilltalades.". Rätten skriver dock att hennes berättelse stöds av att hon strax efter händelsen berättat för flera personer att hon blivit våldtagen och att dessa vittnat om hennes upprivna hälsotillstånd. Men hovrätten anser att det är ett problem att kvinnan "haft svårt att precisera händelseförloppet därefter om hur själva övergreppet gick till och i vilken ordning de olika momenten ägde rum". "Sammantaget finns det mycket som talar för att målsägandens version av händelseförloppet är riktig:", skriver hovrätten, men avslutar med att stödbevisningen inte räcker och att det inte går att styrka att den misstänkte ljuger när han hävdar att det handlade om frivilligt sex.

Gefle Dagblad har även sökt chefsåkalgare Patrik Säflund och kvinnans målsägandebiträde Tiina Hennel för kommentarer.