Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frida Hyvönen på Spegeln

När den samlade svenska kåren av musikkritiker skulle utse fjolårets bästa svenska skiva var det egentligen aldrig något snack om saken.

Frida Hyvönen vann med överlägsen marginal. En singer/songwriter av högsta klass som förärades DN:s kulturpris 2008.

Hennes album ”Silence is Wild” fanns med både på flesta listorna och oftast på förstaplatsen. Tvåa, rejält distanserad, återfanns en av hennes bästa vänner, Markus Krunegård med sin ”Markusevangeliet”.

I en intervju med TT Spektra erkände Frida Hyvönen att hon hade på känn att hennes album skulle bli lyckat.

– Jag skriver ju musik som jag själv tycker om. Jag skriver tills det är bra. Den stora belöningen, lyckokänslan, kommer när låten är klar. Självklart blir jag jätteglad när andra gillar det också, men det är inte en lika stark känsla som vid tillblivandet, säger Frida Hyvönen.

Hon har ett finskklingande efternamn och mycket riktigt finns släktens rötter i tomtens hemmatrakter, Rovaniemi.

Men Frida föddes i Västerbotten, närmare bestämt för drygt 30 år sedan i Robertsfors. Just det, Sahara Hotnights kommer också därifrån och Frida, som numera bor i Flarken, är faktiskt kusin med trummisen Josephine Forsman.

Hon är en flitig låtskrivare (även för dans och film) och tilldelades Nöjesguidens musikpris 2005, samma år som hon släppte sin debutskiva ”Until Death Comes”. Året därpå släpptes samma skiva i Europa och USA. I början av 2007 kom albumet ”Frida Hyvönen Gives You: Music From The Dance Performance Pudel”.

Frida tillhör arrangörerna favoritartister och i sommar är hon bland annat klar för Hultsfredfestivalen, Peace & Love i Borlänge, Arvika och Storsjöyran.

Så det är en bokning i vårsäsongens elfte timme som ”Muttis” och Marcus på Spelplats Gävle plockat hem.