Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fridhems fritis firade

Strålande sol, glada barn och nöjda föräldrar. När fritidshemmens egen dag firades på Fridhemsskolans fritidshem blev det en timmes scenshow på skolgården inför jublande föräldrar och anhöriga.

– Barnen har väntat länge på den här dagen, säger fritidspedagogen Annelie Spett.

Hon tycker att fritidshemmet kan erbjuda en bra verksamhet för de över 150 barnen. Att föräldrarna är nöjda visar också de enkätundersökningar som genomförts.

Men föräldrarna borde ställa högre krav på fritidshemmen, tycker fritidspedagogen Jonas Larsson. År 2007 fick Gävle kommuns fritidshem kritik av Skolverket. Torftig verksamhet, för stora barngrupper och små resurser, löd några av omdömena. I fjol varnade barn- och ungdomsförvaltningen för lägre kvalitet om grupperna fortsätter att öka.

"Det är oroväckande att gruppstorlekarna ökar och att personaltätheten minskar inom fritidshemsverksamheten", skrev kvalitetsavdelningen i sin årliga rapport.

I Gävle kommun var det i snitt 22,7 barn per årsarbetare inskrivna på fritidshemmen ifjol, enligt statistik från Skolverket. Snittet i riket ligger på 20,9 barn per årsarbetare.

– Det är en viktig verksamhet för utvecklingen av våra barn, men den har varit lite för undanskymd, säger Jens Leidermark, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Politikerna i barn- och ungdomsnämnden har tagit beslut om mål och riktlinjer för fritidshemmen för att förtydliga för rektorerna hur uppdraget ser ut. Där står bland annat att skolbarnomsorgen ska erbjuda en stimulerande, utvecklande och meningsfull fritid som ska utgår från barnens behov och intressen. Men några mer pengar har det inte blivit.

– Det har varit svårt för oss under den här mandatperioden. Vi har ju nästan bara genomfört besparingar, säger Jens Leidermark.

Han sätter visst hopp till den rödgröna oppositionen som nationellt vill satsa mer pengar på grundskolan och fritidshemmen. Lokalt vet han inte om går att skaka fram mer pengar.

Enligt Jonas Larsson, har varningssignalerna från Skolverket och den egna kvalitetsavdelningen inte lett till några åtgärder för att höja kvalitén.

– Vi är utbildade pedagoger och vill göra ett så bra jobb som möjligt, men det är inte lätt. Vi tycker att vi har en väldigt bra verksamhet, men vi vill så mycket mer, säger Jonas Larsson.