Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta från GIF jagar poäng i Finnkampen

Det finns traditioner inom idrotten och så finns det evenemang som är större än så. Tiomila, Novemberkåsan, Bandyfinalen, Vasaloppet – och – Finnkampen!

Annons

Alla vet att det handlar om friidrott och om Finland och om – KAMP. Nu är det åter dags med hela åtta aktiva från Gefle IF i lagen. Tre seniorer och fem fem ungdomar som jagar poäng.

Även Tierps IF har representation i u-kampen.

Alla tre seniorerna har tuffa utmaningar framför sig. Finland bör ta pluspoäng i alla de tre grenarna där GIF:arna tävlar. Vi får se vilka inkilningar som de kan göra i helgen.

Den mest öppna grenen är 1500 m där Johan Walldén tillsammans med Johan Hydén och Staffan Ek skall försöka få stopp på finländarna. Förra året var de blåvita överlägsna efter en stark löpning.

– Det kan bli ett snabbt lopp även i år, menar Johan Walldén.

– Niclas Sandells har sprungit på 3.36 och Mikael Bergdahl på 3.39 och då känner de säkert att de gynnas av ett högt tempo. Och inte mig emot om det blir så.

Kvinnligt tresteg är en oviss gren där Angelica Ström är den mest rutinerade i den svenska trion – som trestegshoppare. Angelica gör sin femte raka Finnkamp medan de två andra debuterar i tresteg. Fast – Ebba Jungmark har rejält med rutin som höjdhopperska och kan bli en dark horse.

Tredje tjej är Rebecka Abrahamsson från Gnistan i Ronneby.

Annika Petersson startar i vad som kan bli hennes sista Finnkamp – den trettonde!

Efter debuten 1999 har Annika bara missat 2003 då hon opererade sin axel. I år gäller det för Annika att möjligen ge tredje finskan en match. Fjolårsvinnaren Anna Wessman är skadad men unga JVM-ettan Sofie Flinck kan utmana finskorna. Tredje svenska är Martina Elfgard från Habo.

I ungdomskampen kör Sverige utan dubbleringar, utom i stafetten. Tre av GIF:arna var med redan i fjol.

Sandra Törnros vann då längd och är favorit även i år. Hon springer också 4 x 100 m. Betty Strandberg vann i fjol 800 m men kör i år 400 m och 4 x 400 m.

Exakt samma dubbel har debutanten Erik Martinsson. Matilda Åström återkommer i slägga och hoppas i år kunna matcha finskorna.

Fanny Anonsen är också debutant och hoppar tresteg.

Tierps IF bidrar med Max Andersson, höjdkillen som har förvandlats till längdhoppare och som jagar sju meter. Nu är perset 6,97.

Mer läsning

Annons