Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betty Strandberg sprang in i VM-truppen

Egentligen har uppladdningen varit katastrofal. Men trots flera jobbiga skador är Betty Strandberg klar för ungdoms-VM i friidrott – som första gästrike någonsin.

– Det känns jättekul. Nu får jag betalt för allt slit, säger 15-åringen som ska springa 800 meter.

Annons

Betty Strandberg har precis gått ut grundskolan och sommarlovet är här. Den bästa examenspresenten kom sent på tisdagskvällen när det stod klart att hon är uttagen att springa 800 meter vid ungdoms-VM i franska Lille 6-10 juli.

– Jag visste att truppen skulle komma upp på förbundets hemsida under kvällen, så när jag satt i bilen på väg hem från träningen gick jag in på min iPhone och kollade.

Betty Strandberg hade dock uttagningen lite på känn – trots att vinterns träning varit hårt lidande av skador.

– Jag klarade kvalgränsen i lördags när jag sprang på 2.08,83 i en GP-tävling i Göteborg. Men man kan aldrig vara säker så självklart blev jag jätteglad när jag såg mitt namn där.

Totalt är hittills elva aktiva svenskar uttagna till U-VM, Betty är den enda löparen av de fem tjejer som ska åka till Frankrike.

– Det känns spännande. Jag har aldrig tävlat utomlands tidigare – inte ens i Norden, berättar hon.

I september fyller hon 16 år och i VM, som avgörs vartannat år, kommer Gefle IF-löparen att få tävla i F17-klassen. Alltså mot tjejer som är ett år äldre.

– Men det ska nog gå bra. Det är kvalheat och sedan semifinal och final. Först vill jag ta mig igenom försöken, men självklart hoppas jag på att gå till final.

• Känns det realistiskt?

– Ja, det tycker jag. Jag tror nog att jag kan sänka mig ett par sekunder över distansen.

Men uppladdningen och träningsförhållandena de sista veckorna inför avresan till Frankrike blir inte helt normala.

– Nej, de lägger ju om banorna uppe vid Gunder Hägg-stadion så jag får träna i Hemlingby och även åka till Sandviken. Men det är okej, säger Betty.

Hon berättar också att hon valt bort friidrottsgymnasium i Göteborg och Sollentuna för att plugga vidare på hemmaplan till hösten.

– Det blir Spid-programmet på Borgis istället, förklarar hon.

En av anledningarna till det är politikernas löfte om att bygga en friidrottshall i Gävle.

– Fast å andra sidan har de ju lovat det förr, men jag hoppas att det blir verklighet nu, säger Betty som inte satsat på friidrott särskilt länge.

Det är bara ett år sedan hon slutade spela fotboll i Strömsbro.

– Jag började mest med löpning för att jag skulle orka på fotbollsplanen för tre år sedan, skrattar Betty som nu också äntligen är kvitt vinterns jobbiga skador.

– Jag har kört rejält med rehab-träning under våren. Först var det en ljumsskada i höstas och sedan fick jag en fotskada i vintras, så det har varit rätt jobbigt. Men nu känns det bra igen, förklarar Betty Strandberg.

Mer läsning

Annons