Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Distriktsrekordet rök – på bara en kvart...

Ibland står distriktsrekord i många år. Ibland en kort tid. Bland det kortaste inträffade på lördagen i Södertälje.

GIF:s F19-lag var distriktsrekordhållare i 15 minuter. Ett JSM-silver för dem toppades kort efteråt av guld och ännu snabbare löpning av F17. Ett guld och ett silver således för Gefle IF.

Annons

F19-finalen i Stafett 1000 m blev, precis som man trott, en stenhård kamp mellan Gefle IF och Sveriges just nu mest framgångsrika klubb, Hässelby SK. De två skiftade i täten under de första tre sträckorna där Josefin Palm, Madeleine Eriksson och Stina M Jansson försökte skapa en lucka åt Linda Frödin Glad mot seniorlandslagstjejen Lisa Duffy. Men det blev ingen sådan utan Linda startade med Lisa som ett plåster på ryggen. Med 100 m kvar tryckte Lisa till och ordnade guldet till Hässelby.

Men GIF-tjejerna hade sprungit på toppen av sin förmåga och det märktes på tiden. 2.14,34 var nytt distriktsrekord för seniorer – 0,98 sekund snabbare än GIF:s gamla rekord från 1992. Ett rekord som noterades i den så kallade Upplandsmatchen av Madde Höglund, Karin Funke, Kicki Norberg och Ewa Johansson.

Alla tjejerna sprang bra och det här är en av de snabbaste tiderna i Sverige genom åren, sammanfattade ledaren Janne Eriksson.

Men – som vi redan antytt, Medaljen har de kvar, men rekordet blev kortlivat. I F17-finalen var GIF favoriter tillsammans med IFK Växjö efter att i synnerhet GIF kört lugnt och ändå klart vunnit sitt heat.

Finalen blev spännande i 2,5 sträcka. Fanny Anonsen gjorde en klart godkänd 100-sträcka. 16-åriga Emma Gällstedt matchade alla på sträckan.

Sandra Törnros, ovan på lång sprint, sprang avvaktande i 200 m – och exploderade sedan i en spurt som gav Betty Strandberg nära 20 m ledning.

Betty gjorde ett av sina bästa lopp och var totalt outstanding.

U-landslagskompisen på 400 m, Elin Tornhed var chanslös denna gång.

Segermarginalen blev hela 3,38 sekund. Och – 2.14,07 innebar t o m en pressning av F19-lagets nysatta distriktsrekord.

– Det hade vi inte tro, kommenterade lagledaren Katarina Törnros. Guld, jo det siktade vi på både i F17 och F19. Men tiden… häftig!

I dag fortsätter stafett-SM med tre tjejlag från Gefle IF i elden. Det handlar om 4 x 100 m för F15, F17 och F19.

Mer läsning

Annons