Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma hoppas på lyft i Gävle

Det största affischnamnet kommer till SM i Gävle med tårar i ögonen.

Inte för att det känns så dåligt – utan för att det börjar kännas så bra.

– För första gången på länge svarar kroppen som den ska, och det är frustrerande att inte kunna hantera det, säger Emma Green Tregaro.

Annons

Det var efter tävlingen i Monaco som tårarna sprutade på Emma Green Tregaro, som stannade på 1.89 trots att det kändes så bra.

– Det var det som var så irriterande, att jag kände mig riktigt bra men så kunde jag inte få till det tekniskt. Därför blev det känslosamt, säger Emma, som i tisdags hoppade sista tävlingen innan SM genom att tävla mot bland annat värsta konkurrenten Ebba Jungmark i GP-tävlingen i Karlstad.

Emma vann till slut på 1,92, men tvingades klara i sista försöket på tre höjder på vägen dit. En klar förbättring dock jämfört med de 1,85 hon stannade på i Monaco.

Ebba klarade 1,90 i första försöket och hade Emma i gungning då, men klarade sedan inte 1,92.

För de här två tjejerna handlar SM, förutom att preparera sig och hitta den bästa känslan inför VM, om en intern kamp. Svensk höjdhopps arvtagarinna efter Kajsa Bergqvist vill inte vika sig i ett svenskt mästerskap.

– SM är alltid SM. Jag vill vinna så klart, säger Green Tregaro.

– Men det är bra konkurrens. Ebba kan säkert hoppa högt och jag tror att vi kommer att kunna trigga varandra till höga höjder.

• Det är genrep inför VM, vad innebär det för dig?

– Jo, det blir ju ingen mer tävling däremellan, sedan väntar ju förcampen inför VM med en massa ytterligare träning. Och det är klart jag vill hoppa bra sista tävlingen, det vill jag alltid. Men sedan jobbar man ju vidare på detaljerna på träningarna hela vägen in.

• Vad är nyckeln till att du ska komma upp i höjderna som under EM i Barcelona för ett år sedan, 2.01?

– Nyckeln är att kroppen känns bra, och det gör den nu. Tidigare blev jag försiktig i min hoppning på grund av min skadade hälsena. Men som sagt, Monaco var det första tillfället på hela sommaren som allt kändes bra.

”Nu gäller det att få ihop det” säger Emma Green Tregaro gång på gång. Man undrar ju vad det innebär i praktiken.

– För mig handlar mycket om ansatsen just nu. Vi har ändrat lite där. Men det blir gärna så att man går tillbaka i gamla invanda mönster under tävling. Men nu kör vi vidare på det här nya och ska hitta rätt.

• Hur gör man det?

– Ja du, jag vet inte...det är inte lätt. Men vi försöker.

Vi, det är Emma och maken/tränaren Yannick det. Båda är vana vid framgångar och högre höjder, men det finns också ett visst mått av realism när Green Tregaro pratar om möjligheterna till superresultat i SM och VM.

– Höjdresultaten har varit extremt bra de senaste åren, man ska komma ihåg det. De resultat vi ser nu är väl egentligen en normalisering.

Ryskan Anna Tjitjerova svävade överraskande över 2,07 under ryska mästerskapet och är överlägset årsbäst på det.

Blanka Vlasic har också gjort två meter – men sedan ingenting.

– Det kan ju bero på att VM går sent och att fler valt att toppa formen sent. Eller att OS i London nästa år är det stora målet. Det är svårt att svara på, säger Emma.

Förhoppningsvis ska Emma kunna pushas uppåt av Ebba, och vice versa, även om Kajsa Berqqvists arenarekord på Gunder Hägg-stadion – 2.01 från Europacupen 2005 – med all säkerhet kommer att stå sig.

Jungmark kom heltänd inför utomhussäsongen.

– Jag hade tränat bra, var starkare på allt sätt, trodde på en jättebra sommar – men det sket sig på en gång, säger hon.

– Jag hade nog för höga förväntningar på mig själv.

• Vad gick fel?

– Jag ändrade lite, blev osäker, hade olika ansatser i varje tävling. Det var inte så lätt som jag trodde.

• Och hur ska du hoppa högt i Gävle?

– Få in rytmen, inte spänna mig, ha kul! Jag vill komma till VM och känna att jag har där att göra.

Den känslan får man känslan av att Emma Green Tregaro redan hittat.

– Jag längtar efter pre-campen och VM nu, säger Green Tregaro.

Men först SM.

Mer läsning

Annons