Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma vs Ebba – en av många heta SM-dueller

Bara en dag kvar till friidrotts-SM.

Då tar Sporten hjälp av superexperten A Lennart Julin, som här bjuder på sina hetaste dueller under veckoslutet.

Annons

Mycket händer på samma gång under ett SM, och det kan vara bra att veta vilka som är godbitarna och när de tuffaste och mest ovissa grenarna avgörs.

Ingen vet detta bättre än A Lennart Julin, som jobbar som statistiker på Svenska friidrottsförbundet och ofta agerar bisittare i TV4-gruppens friidrottssändningar.

För Sporten bjuder han exklusivt på det han tror blir de tuffaste och mest dramatiska grenarna på Gunder Hägg-stadion.

• Höjdhopp, damer – Emma Green Tregaro vs Ebba Jungmark

”Det var ju väldigt jämnt i Karlstad mellan de två, och Ebba var ju väldigt nära att klara 1,92 i sista försöket. Om hon gjort det hade hon slagit Emma. Emma har förstås ett klart övertag i inbördes möten och har ett fem centimeter bättre pers, men när hon inte får ordning på ansatsen så krymper den marginalen nästan helt”.

Julins tips: Emma Green Tregaro.

• 200 meter, herrar – Johan Wissman vs Nil de Oliveira

”Nil de Oliveira har främst utvecklat sin snabbhet och blivit ett rejält hot mot Wissman. Och nu är det möjligen en VM-plats på spel också. Oliveira har en uppåtgående formkurva också, till skillnad från Wissman. Wissman är ju långt före i personbästa, men när det gäller årsbästa så är det Oliveira som har det. Oliveira sprang snabbt uppe i Sundsvall nyligen, besegrade också Wissman på 400 meter i Karlstad och har även gjort det i Finnkampen, även om det kan varit lite svensk taktik bakom just det loppet. Är det i nån av grenarna 200 och 400 som VM-kvalgränsen kan nås så är det den här”.

Julins tips: Vem som helst kan ta det, det går inte att sätta nån framför den andra.

• Spjut, damer – Annika Petersson vs Anna Wessman vs Sofie Flinck

”Här är det verkligen olika generationer som ställs mot varandra – och alla kan ta det. Hemmatjejen Petersson är född 1979, Wessman är född 1989 och Flinck är född 1995. Wessman har varit ganska jämn med Annika och Flinck ordnade personligt rekord under Valbo Games just på Gunder Hägg-stadion. Men Annika vill nog ogärna förlora på hemmaplan och vill förstås försvara sitt guld från i fjol. Alla är samlade kring nån meter. Det blir en verklig trekamp!”

Julins tips: Annika Petersson.

• Kula/diskus, herrar – Niklas Ahrrenius vs Leif Ahrrenius

”Det blir en dubbelkamp mellan de här två bröderna. Niklas vann båda grenarna i fjol och nu återstår det att se om storebror, Niklas är fyra år äldre, kan hålla undan. Leif har klarat VM:s B-gräns i diskus, och skulle han vinna kan han bli VM-klar. Niklas är ju redan uttagen. I kula skiljer det väldigt lite mellan dem, nån centimeter bara”.

Julins tips: Niklas Ahrrenius.

• 800 meter/1500 meter, damer – Victoria Tegenfeldt vs Sofia Öberg

”Ännu en dubbelduell, där Tegenfeldt hela tiden varit lite vassare. Men båda är i fin form och satte personliga rekord i Karlstad med Victoria lite före. Nu när Charlotte Schönbeck, som vann i fjol, är skadad och inte kan tävla ska det bli spännande att se vem som kan utnyttja den vakansen”.

Julins tips: Victoria Tegenfeldt.

• 100 meter, herrar – Stefan Tärnhuvud vs Nil de Oliveira vs Tom Kling-Baptiste

”En gren där många kan blanda sig i guldstriden. Tärnhuvud har varit jämn och stabil medan Oliveira har svenskt årsbästa. Tom Kling-Baptiste som vann i fjol är inte riktigt i samma slag nu.”

Julins tips: Stefan Tärnhuvud.

Mer läsning

Annons