Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En snurrig historia – som kan få ett kul slut

Jimmy Nordin gör SM-comeback på Rådhustorget hemma i Gävle och träffar Sporten dan före dan före kulstötardan:
– Jag har tankar på att fortsätta även efter SM och tror jag kan stöta längre än 20,73 nån gång i framtiden – men å andra sidan kan jag om fyra veckor säga ”nu skiter jag i det här”.
– Det är liksom sån jag är.

Annons

Ja, det är liksom sån han är, 33-årige Jimmy Nordin.

Från tyngdlyftare till kulstötare till personlig tränare till webarkitekt till försäljare av sexhjälpmedel till musiker till författare till politiker till skivförsäljare – och tillbaka till kulstötningen. I dag, på hemmaplan, mitt i centrala stan.

Det är kort startsträcka – och det är snabba inbromsningar.

– Det finns alldeles för många människor som låter bli att göra det dom egentligen skulle vilja. Sedan sitter dom en dag och säger ”tänk om jag gjort det eller det ändå...”. Det kommer aldrig att hända mig. Jag gör alltid det jag känner att jag vill. Det enda jag inte gjort än som jag vill är att vandra Inkaleden, men det hinner jag nog med lite senare.

Säger Nordin, och slår i-n-t-e den nytatuerade högerhanden i bordet inne på Berggrenskas innergård där han just låst sin butik för kvällen.

För stor är han, och utan tvivel stark, men ger som vanligt ett vänligt och mjukt intryck, talar försiktigt lågt och använder inga grandiosa gester. Däremot har han alltid mer eller mindre grandiosa idéer och projekt på gång.

– Jag är en entreprenör som hela tiden letar roliga saker att göra. Drömmen är ju att en gång hitta grejen som alla behöver.

Bland det senaste är skivaffären som köper och säljer begagnat, både cd och vinyl, men snart har Nordin låst den butiken för sista gången.

– Det skulle kanske funka och gå runt om jag fortsatte som nu, och jobbade här varje dag ensam, men det tar för mycket tid. Jag blir för låst. Och jag har inte råd att anställa nån. Så då stänger jag istället, säger Jimmy och konstaterar att sista augusti är det slut.

Det finns två stora anledningar: tanken på ny långsiktig satsning på kulstötning och Teddy Björn, 3,5 år gammal.

Bägge kräver ungefär lika mycket tid.

– Att vara pappa är härligt på många sätt men det fordrar mycket också. Och om jag ska fortsätta med kula måste jag träna mer, det är bara så, säger Jimmy.

När han var kulstötare på heltid i Malmö mellan 1999 och 2004 tränade han uppemot 20 timmar i veckan. Inför SM har det blivit runt fyra.

– Och på torsdagkvällen möter jag två killar som är proffs. Det är klart det blir svårt att utmana dem, säger Nordin och tänker på bröderna Ahrrenius som troligen tar guld och silver i dag.

Men Jimmy vore inte Jimmy om han inte gått igång på att bli bäst igen.

Allt började på Fort Boyard.

– Jag blev tillfrågad om att vara med i ”Fångarna på fortet” och kände ”fan va kul, det vill jag göra!”. Men jag var riktigt uselt tränad, och började gå ut och promenera för att komma i form. Och då kände jag bara helt plötsligt att nu blir det kula också. Jag ska vara med i SM!

Hemma igen från Frankrike hade han 70 dagar på sig inför SM-starten.

Och nu är vi där.

I vilken form är du efter de här 70 dagarna nu då?

– Ganska bra tycker jag. Framför allt så stötte jag mycket längre än jag räknat med i min första tävling, Valbo games. Jag gjorde 17,45 som längst, hade fyra stötar över 17 meter, ett övertramp och stod över ett. På träning hade jag som längst stött 17,03. Förr har jag oftast stött längre på träning, kunnat få iväg kulan 20 meter och sedan inte kommit upp i de längderna på tävling. Nu var det tvärtom.

– Det ska bli riktigt roligt att få tävla mitt i stan, det var nåt jag absolut inte ville missa. Om jag får till det, och de bästa har en sämre dag, då vet man ju aldrig. Och jag har faktiskt tävlat på ett torg tidigare, i Polen. Då vann jag.

Viktmässigt är emellertid inte Jimmy där han skulle önska.

– Jag har ju tävlat både när jag vägt 94 kilo och 134 kilo. Just nu ligger jag på 122. Det optimala hade varit 116–117. Man måste vara tillräckligt stark när man stöter kula, även om tekniken är riktigt viktig. För att bemästra en kula som väger 7,26 kilo så behövs det lite tyngd i kroppen.

När du vägde 94 var du för lätt?

– Ja, det var ju ett experiment jag höll på med ett tag. Och min slutsats är att om man är så slimmad, och stöter riktigt långt, då är det nåt mystiskt. Ingen kropp klarar av en träning där man samtidigt måste träna fettförbränning så pass mycket. Då måste man ta till förbjudna preparat.

Finns det såna kulstötare i dag?

– Väldigt få i så fall. Det var fler förr, säger Jimmy och ser hellre framåt.

2013 är det tänkt att Gävle ska få sin nya inomhushall för friidrott. Och det är den som får honom att fundera på att ompröva det här med att tävla i SM på Rådhustorget och sedan sluta för gott.

– Jag skulle hemskt gärna vilja träna i den där hallen...

Han har väntat länge på möjligheten.

– Under somrarna har det aldrig varit nåt problem med motivationen. Men när jag gått in i den där helveteshallen vi har nu, där det är mörkt och jävligt och inte en enda människa, då har jag helt enkelt blivit deprimerad. Tappat lusten direkt.

Men det är två vintrar kvar till 2013...

– Jo, jag vet det. Men jag har tänkt mig att kunna åka till Bollnäs åtminstone varannan vecka och få rejäl kulträning där. Det är för att få tid till det som jag klappar igen skivbutiken.

I fortsättningen blir det enbart jobb med webbdesign samt webbutiken som säljer exempelvis nikotinfritt snus och tarotkort.

Och inspelningen av nya skivan förstås.

– Man får ju se hur det går med den, skulle det bli mycket spelningar och så där så vet man ju inte vad jag väljer, säger Jimmy och ler.

Får du ofta kritik av folk som tycker att du har för mycket på gång samtidigt, för alla dina startade och avslutade projekt?

– Ja, men det skiter jag fullständigt i.

– Om jag skulle jobba...säg, där borta på biblioteket, då skulle jag gå till jobbet varje dag och få min lön varje månad och sedan skulle jag ha semester en gång om året. Inga särskilda toppar, men kanske heller inga dalar. Om man är som jag har man höga toppar och djupa dalar, och det är för de där höga topparna man lever. Jag säger inte att det är nåt fel med att ha ett vanligt jobb, för många passar det bra men inte för mig. Det är en individfråga.

Jimmy Nordin gör, som sagt, alltid det han känner att han vill.

I dag vill han stöta kula.

Mer läsning

Annons