Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fina insatser i Gästrike Cup

Snabba lopp på löparbanor av tegelstybb – är det möjligt? Jo visst, det bevisades med eftertryck av deltagarna i Gästrike Cup på Stålringen i Hofors.
En rad personliga rekord från tjejer och killar som normalt sett enbart tävlar på moderna allvädersbanor.

Annons

Men hur kan det fungera så bra? Jo, stybbanor var förhärskande fram till ca 1968 och med kunnig skötsel är de nära nog lika bra som allvädersbanor. Stybben är dock väderkänslig och det var många stortävlingar som förstördes av regn och kletiga banor.

I dag är det få stybbanor som används och som sköts ordentligt. Järvsö med Lilla OS finns och så Stålringen.

Deltagarna i Gästrike cup kom till banor som precis hade torkat efter regn, vältats och borstats. Stybb av toppklass och dessutom en kväll med bra temperatur och vindstilla.

Loppen på 800 och 600 m blev därför uppseendeväckande bra. Toppnoteringen kom i F14 800 m. Där körde Gabriella Mårtensson, Skade, sin vanliga taktik. Spring tufft och testa gränserna. Gabriella avverkade sina 800 m på charmanta 2.22,1. Nytt personligt rekord med precis en sekund (det gamla rekordet sattes på VM- och Finnkamps-arenan Ullevi). Gabriella är nu sjua i årets svenska F14-statistik. Bakom Gabriella gjorde GIF:s Louise Ekman ett bra lopp med 2.34,8.

På pojksidan satsade HGIF:s Albin Johansson hårt och noterade 2.12,5 i P15. Ett positivt besked inför en möjlig start vid USM i mångkamp.

Johannes Thuresson följde med 2.25,3. De yngre sprang 600 m. Här plussar vi för bl a Philip Stömne, VAIF, (1.44,5 i P12), Alva Eriksson, Skade (1.53,2 i F12), Saga Fältenhag, HGIF (2.03,7 i F10 + 4,01 i längd) och Agnes Johansson, HGIF (1.53,9 i F13).

Teknikgrenarna väckte mindre uppseende. Men det fanns lovande insatser även där. Johanna Edvall håller normal (= hög) klass och stötte 12,54 i F12 kula. Tvåa var här hemmatjejen Rebecka Lindström som stötte 8,02. Ett bra bevis på att friidrotten lever i Hofors AIF, liksom Gabriella Lindström (3,68 i F10 längd). Vi nämner även kulvinnande Monelle Selinder, Gefle IF med 7,37 i F11.

Mer läsning

Annons