Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF:are i rekordform i Norrköping

Efter några dagar av svarta rubriker återgick Gefle IF:s friidrottare till det som de vill hålla på med – att tävla.
Det blev en rejäl urladdning i Norrköping med två nya distriktsrekord för seniorer genom Sandra Törnros och Angelica Ström plus ett juniorrekord med mersmak av Erik Martinsson.

Annons

Gästrikerekordet på 60 m för kvinnor har varit en oväntat hård nöt att knäcka. Tio tjejer har genom åren varit inom en tiondel men 7,68 av Katarina Gustafsson har klarat sig sedan 12 januari 1985.

Men nu föll det efter 10 240 dagar, drygt 28 år…

Sandra Törnros testade SM-arenan i Norrköping och sprang utmärkt. Först ett avslappnat 7,74-lopp i försöken och så 7,66 i finalen. Det gav en andraplats i en vass final.

IF Götas krutpaket Freja Jernstig gladde med 7,53 (trea i svenska årsbästa). Sandra är nu åttonde i landet på 60 m. I längd blev hon tvåa bakom sjukampsstjärnan Jessica Samuelsson – 6,02 mot 5,90. Det betyder att Sandra Törnros just nu har en landslagsplats i längd vid Nordiska landskampen om drygt två veckor. Insatserna nästa vecka avgör. Man väntar på en fullträff från Sandra. Hennes fyra giltiga hopp var alla mellan 5,85-5,90.

Rubrikerna i veckan kring Angelica Ström bekom henne inte. Hon har en karensmånad kvar i GIF innan övergången till Spårvägen är ett faktum. Ström vann seniorernas tresteg överlägset. 13,13 var till och med personligt rekord och distriktsrekord med två cm. Segermarginalen blev 80 cm och Angelica kommer att ta en landslagsplats om inget oväntat inträffar.

Det tredje rekordet slogs av den smått förbluffande Erik Martinsson. Med nio månader kvar till 17-årsdagen är han faktiskt i dagsläget senioretta i Sverige på 400 m. Ett par av essen har ännu inte tävlat men Erik är nu svårslagen:

– Han kan springa på 48 sekunder inne i vinter, trodde tävlingsledaren och TV-kommentatorn Lorenzo Nesi.

Dagens tid blev storartade men retfulla 50,00. Nytt rekord med 0,26 för 17-åringar och en tangering av Niclas Norlings 22 år gamla P19-rekord.

Erik ställdes mot Hässelbys skicklige 21-åring Patrik Sjöö, en löpare som förra året tog brons vid Inne-SM på 400 m. Patrik hade ett ganska klart försprång efter 200 m och var ohotad fram till sista kurvan. Då tryckte Erik på och passerade, till synes utan problem. I mål skilde 0,58 sekund och Erik var urstark.

Arrangörerna hade satt upp ett pris på 500 kr för en segertid under 50 sekunder. Så glada blev de av loppet att 50 sekunder blankt fick räcka till för 500 kr…

60 meter var en toppgren för Gefle IF på tre arenor. Vid sidan av Sandra Törnros gick det fort för Elin Gällstedt. 17-åriga Elin bättrade perset till topptiden 7,80 och blev tvåa i F17, en hundradel från segern. I Falun testade Josefin Palm formen efter en blytung säsongstart i början av januari (fyra vid DM). Nu var klöset tillbaka och Jossan vann överlägset på 7,77, bara 0,04 från perset. I Stockholm lyckades 16-åriga Malin Andersson äntligen ta sig under 8 sekunder, efter fem lopp mellan 7.01-7.03 i vinter. Hon vann B-finalen i KS på 7,92!

Annat noterbart för de något äldre: Denise Eriksson hoppade 3,54 i stav i Falun och var ruggigt nära att klara rekordhöjden 3,64. Hannes Gidlöf tvingades avstå p.g.a. ett ömt lår.

Stina Jansson sprang åter fort på 400 m med 59,29. Louise Ekman hoppade goda 1,65 i höjd och där noterade Moa Nykvist inne-pers med 1,56, I tresteg hade Fanny Anonsen åter ansatsproblem.

Jo, det blev ett fint klubbrekord till – för Gävle OK. Anton Tynong gjorde en "Jerker Lysell" och testade snabbheten på 3 000 m. Han sprang på fina 8.48,30 i kamp med flera meriterade banlöpare och blev trea.

Mer läsning

Annons