Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han sprang halvmara bland vilda djur i Kenya

Starten fick skjutas upp 1,5 timme för att en flock elefanter parkerat mitt på banan. För Sandvikenbon Thomas Ivarsson blev Masai Maras halvmarathon ett stort äventyr.

Annons

Thomas Ivarsson jobbar på en affärsresebyrå i Gävle och fick en inbjudan via leverantören Kenya Airways.

Tillsammans med tre svenska kollegor tog han löparskorna med sig och reste till Kenya för att springa en halvmara i den legendariska nationalparken Masai Mara – där hundratusentals gnuer varje år vandrar över gränsen in i Tanzania och Serengeti för att söka nya betesmarker.

November är dock en ganska gnufri månad i Masai Mara, därav tidpunkten för loppet.

– En helt fantastisk upplevelse. De vilda djuren promenerade omkring på startområdet, utan att man kände sig hotad på något sätt, säger Thomas Ivarsson, som var en duktig orienterare i OK Hammaren när han tränade som mest.

Så värst förberedd för halvmaran var han dock inte, och fick som väntat släppa när kenyanerna drog upp tempot direkt från start.

– Det sa bara smack, och så försvann de iväg. Det var nästan overkligt att se hur obehindrat de sprang, de var så många och sprang så fort allihop. Vi européer lunkade på i vårt eget tempo.

Värmen, drygt 30 grader, var ett problem.

Och plötsligt fanns det inget vatten i vätskekontrollen vid tio kilometer.

Kenyanerna är bättre på att springa än på att organisera, konstaterar Thomas.

– Jag har fortfarande inte sett någon resultatlista, och det är väl osäkert om det dyker upp nån över huvud taget. Jag vet i alla fall att vinnaren hade 1.11 och att jag själv sprang i mål kring 1.45, och det är jag nöjd med. Det handlade mest om att överleva i värmen mot slutet.

• Inga lejon mitt i vägen?

– Nej, de hade beväpnade vakter ute längs banan och de hade nog rätt bra koll.

Mer läsning

Annons