Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan – årets bäste friidrottare

En gång i tiden var medeldistanslöpningen gästrikefriidrottens stora flaggskepp. Omröstningar om bäste friidrottare vanns ofta av 800–1500-löpare.
Sedan förändrades tiderna och sedan 1983 har det uteslutande handlat om kastare, hoppare och mångkampare.
Men nu är det dags igen. 2011 års bäste friidrottare i Gästrikland heter nämligen Johan Walldén.

Annons

Det var en fin och samtidigt ovanlig säsong som Gefle IF:s 24-årige löparstjärna genomförde under 2011. Den började med att Johan för första gången körde en riktig inomhussäsong. Den resulterade i distriktsrekord inomhus på 800 m, 1000 m och 1500 m. Han blev bäste svensk på 1500 m vid nordiska inomhuslandskampen i Finland och tog sedan silver på samma distans vid Inne-SM. Där var han 0,05 bakom superlöftet Johan Rogestedt, Det scenariot skulle återkomma…

Johan startade sedan utesäsongen lovande innan flera småskador slog till.

Han återkom lagom till SM hemma på Gunder Hägg-stadion där det blev ett nytt SM-silver. Nu var det 0,04 sek fram till Rogestedt… Johan avslutade sedan säsongen genom att bli trea på 1500 m vid Finnkampen och laddar inför ett 2012 där höjdpunkten blir . ja, vad då?

– Jag siktar på att kvala in till EM i Helsingfors i slutet av juni, berättar Johan.

– 1500 m blir huvudgrenen 2012. Kvalgränsen ligger preliminärt på 3.41,4 och det kan jag klara

• Hur går det då med träningen?

– Jo, det allra mesta känns bra. Träningen har gått bra och bortsett från lite problem med en vad så har jag kunnat göra all träning fullt ut.

• Förra vintern var den första där du tävlade en hel innesäsong. Hur blir det i vinter?

– Jag kör inomhus på samma sätt nu i vinter. Direkt efter jul åker jag fyra veckor till Kenya. Sedan gör jag nog som förra året, debuterar med två lopp i Bratislava och Wien. Sedan är det landskamp i Norge, Inne-SM och Globengalan. Inne-VM blir nog tufft men man vet aldrig.

Internationella kvalgränsen är tydligen 3.42,0 – i fjol gjorde jag 3.45,26 inomhus…

• Bästa minnet av 2011?

– Helt klart SM här hemma i Gävle. Trots att jag förlorade så var det en häftig upplevelse. Enorm stämning – ja, allt var bra.

• Många tycker att det var synd att du inte fick chansen att springa något riktigt snabbt 1500-lopp i somras. Hur kände du själv?

– Jag var ju skadad innan SM och det var egentligen rätt mycket tur att jag alls kom till start och att jag kunde springa. Och vid SM är det bara medaljerna som räknas…

• Hur fungerar vardagsträningen? Du pluggar ju i Linköping.

– VI är några killar som har vår bas där och jag tränar lite med olika killar. Joni Jaako är snabb vilket är bra. Olle Walleräng är på väg tillbaka och han är ruskigt stark vid långa intervaller. Dessutom är de trevliga så det är bra hjälp.

Johan är i vinter med i en grupp som har visst förbundsstöd och det ger även en del hjälp med läger och liknande.

• Så tiderna kommer i sommar?

– Ja, det krävs ju tider som är bättre än våra lokala rekord för att kvala till Helsingfors. Så det är bara att springa fort.

De rekord som Johan Walldén jagar på 1500 m är GIF:s klubbrekord 3.43,50 (Eero Knaret) och distriktsrekordet 3.41,1 (Ove Berg, HAIF).

Utmärkelsen Gästriklands bäste friidrottare har i år fått en ny skepnad.

25 ledare och experter inbjöds att sätta ihop sin egen 10-bästalista och av dessa svarade 20. Poängen lades sedan ihop.

Omröstningen blev nu aldrig riktigt spännande. 18 av de 20 hade Johan Walldén som etta. Därmed detroniserade han Annika Petersson som toppade 2010 (och även 2002, 2006-08). Listan toppas av en mycket rutinerad kvartett. Trea kom Angelica Ström (som toppade 2009), följd av Jimmy Nordin (toppade 2005).

Bakom dessa stormar ungdomarna fram. 16-åriga Betty Strandberg kom femma, följd av jämngamla Sofia Nilsson. Även på åttonde plats kom en sextonåring – Sandra Törnros. I 16-årsblocket slog sig 27-årige Robert Alneroth in som sjua. I hans fall var de röstande mycket oeniga kring värdet på hans Inne-SM-silver i viktkastning.

Listan avslutas med en delad niondeplats för 18-åriga höjdtjejen Caroline Andersson och 26-åriga Sofie Sandberg. Doldisen Sofie imponerade med finalplatser och personliga rekord i både längd och tresteg vid SM. Närmast utanför listan kom tiokamps- och längdlöftet Filip Hjorth.

Att det var svårt att få ihop listan bevisas av att hela nitton aktiva fick poäng. Hedersomnämnande går till 400 m-häck-tjejen Malin Lindblom.

Hon kom med på hela sex listor, i samtliga fall på tionde plats!

Gästriklands elitfriidrott domineras just nu helt av Gefle IF som har alla de 20 främsta namnen. Man kan dock notera att några av dessa har startat sitt friidrottande i andra gästrikeklubbar och de bidrar på det sättet till årets framgångar.

Mer läsning

Annons