Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas tog sig igenom maran – blev DM-segrare på köpet

Jonas Holmberg, Hemlingby Löparklubb, sprang i mål som 69:a i det 33:e Stockholm Marathon igår på 2.43,52 – och vann DM-guld.

– Jag hade hoppats på 2.35, säger han och fortsätter:

– Det gick bra fram till 32 kilometer (av de 42,2), då blev jag passerad av blivande damsegrarinnan Isabellah Andersson.

Annons

Hon drog ifrån Jonas med sex minuter sista milen och vann sitt fjärde raka Stockholm Marathon.

Jonas hade visserligen Anders Szalkai, senaste svensk att vinna herrklassen för tio år sedan, men nu en glad motionär, bakom sig. Förre Storviksorienteraren Ulf Troeng, FK Studenterna i Stockholm som löpare, blev 34:a på 2.36,27.

Näst bäste Hemlingbylöpare blev Mattias Ericson på 2.54,20, personbästa i sjätte Stockholmsmaran för 38-åringen, som blir allt bättre med skid- i stället för löpträning.

Jonas Holmberg fick jobb i Gävle i höstas och började tävla för HLK. I den första tävlingen, Karnevalsloppet i Avesta, vann han, och var också väl framme under hösten i Lidingöloppet, 32:a, och bäste gästrike.

Han tävlar sparsamt men har i vår kommit tvåa i kort-DM i terräng, sprungit 3000 meter i DM på bana och vunnit. Jonas segrade även i Gävle Halvmaraton 8 maj.

Sista milen igår blev jobbig, och han säger:

– Jag föredrar att tävla på halvmaraton.

Han har chansen att ta ett DM-guld till – på 5000 meter bana i Sandviken – innan han och fru Aynsley Classen 24 juni återvänder till Kanada. Men Jonas vet inte för hur lång tid, kanske några år.

– Men jag kommer hem på somrarna och fortsätter springa för Hemlingby.

Mattias Ericson berättar om sitt lopp:

– Jag höll i början fyra minuter kilometern. Det fick bära eller brista.

Vinterns träning har mest omfattat längdskidåkning för att spara benen. Hans första Vasalopp i vintras på 5.24 är han nöjd med.

Niklas Berg, Hedesunda IF, och Rasmus Hemphälä, Ess LK, var också under tre timmar. Jan Moberg, Gävle OK, kom 409:a på 3.01,47. Maratonveteranen Pasi Kangas, Ess LK, var ej på topp i år.

Han har börjat jobba som forskningschef på Kanthal i Hallstahammar och har därför långt till hemmet i Sandviken och hinner inte träna lika som förr. Betydligt gladare var klubbkompisen Jörgen Jilka, som med 3.23,41 i sextonde raka Stockholm Marathon var pigg hela loppet. Ändå sprang han för tre veckor sedan Prag Marathon. Mycket glad var även Kjell Björk, HLK, som förbättrade sitt personrekord med 14 minuter till en tid som var exakt på sekunden som Jilkas.

Torbjörn Wikblom, Storvik, maratondebuterade i lugnt tempo. Han har stora meriter sedan unga år i skidskytte och längdskidåkning, som bäst 18:e vid SM på 15 km men har inte varit aktiv sedan 1994.

Efter att ha uppfyllt sitt mål att genomföra ett Stockholm Marathon lägger han av igen men är överraskad av den härliga stämningen igår.

Cecilia Cederloo från Gävle kom i mål efter 3.35,33.

Mer läsning

Annons