Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klüft: ”Jag har väldigt bra minnen från Gävle”

Carolina Klüft fick inte tävla i DN-galan.

Men i Gävle är hon mer än välkommen – och kommer gärna.

– Jag har så bra minnen därifrån! Och SM är viktigt för mig i VM-uppladdningen, säger den svenska friidrottsikonen.

Annons

Det är inga överord vi tar till när vi kallar Klüft ikon.

Under sina bästa år – mellan 2002 och 2007 – var hon Sveriges mest älskade idrottare. Media hyllade henne, genomsnittssvensken avgudade henne.

Men i samma ögonblick som hon bytte bort sjukampen mot längdhopp var det också slut på den villkorslösa kärleken.

Mediaprofiler uppmanade henne att sluta och folk hon aldrig förr träffat skällde på henne – ja, det sistnämnda händer fortfarande.

– Ibland är det för mycket svart eller vitt, man är antingen grym eller helt värdelös och antingen älskar man mig eller så... Och visst kommer det fortfarande fram folk som vräker ur sig ”varför bytte du gren??” och såna saker.

– Många har svårt för att man bryter normen och följer sin egen väg, säger Carolina Klüft och rycker på axlarna.

Ber om ursäkt för sitt val gör hon definitivt inte.

– Kritik kan jag ta. Alla behöver inte gilla mig, men jag vill bli bemött med respekt. Och beslutet när jag ska lägga av är det jag själv och ingen annan som ska ta, det ska vara mitt eget.

– Det jag kan tycka är lite synd är att det inte kommer fram att mina skador också hade med mitt grenbyte att göra. Jag slet ju av hela baksidan! Vissa läkare kan inte förstå att jag ens kan hoppa fortfarande.

Men det kan hon – frågan är bara hur långt?

Hittills inte tillräckligt för att exempelvis få vara med i DN-galan i alla fall. Inga gamla meriter kunde få arrangörerna att skapa en längdtävling på Stockholms stadion, men Klüft tog inte illa upp – ”jag har inga problem med det, jag har tävlat på stadion många gånger förr och har ju inte gjort några superresultat heller” – och riktar blicken mot VM istället.

Men först SM.

– Gävle är en viktig del i min uppladdning, säger Klüft och utvecklar:

– Sedan jag kom tillbaka på allvar efter skadorna har jag inte tävlat två dagar i rad mer än en gång, i Göteborg i början av juli. Och när jag gjorde det i EM förra året kändes det riktigt kasst. Så det är viktigt att få den möjligheten igen innan VM. Det är bra för mig.

Och i Gävle blir det inte bara två dagar i rad.

– Nej, det blir faktiskt tre. Jag ska springa 100 meter också. Varför? För att det är kul!

Där nånstans finner man svaret på varför Carolina Klüft står ut med skiten hon får ta för att hon övergav den disciplin hon var mest framgångsrik i för en gren där hon har långt upp till toppen.

Det är fortfarande kul.

Och det kommer att vara kul ändra fram tills säsongen 2012 är slut. När OS i London är över, då är det över för Klüft också.

– Nån gång måste det ta slut och det är efter nästa säsong.

• Vad ska du göra sedan då?

– Inget som har med friidrott att göra i alla fall. Och absolut inte bli expertkommentator i tv, jag är inte intresserad av att sitta och analysera andra i minsta detalj, det är inte min grej. Kanske skulle jag kunna tänka mig att träna ungdomar, men inget annat. Först och främst ska jag fortsätta plugga.

Finnkampen 2012 är tänkt som sista showen.

– Om jag inte börjar göra grymma resultat. I så fall kanske jag omvärderar. Men jag tror inte det, även om jag för fem år sedan riktade in mig på att 2010 skulle vara mitt sista år. Men här sitter jag ju ändå...

Ja, på en stol i en gammal banklokal i centrala Karlstad, dagen innan hon och tre andra ska göra ett sista försök att kvala in till VM på 4x100 meter under GP-galan på Tingvalla. Och även om det inte är ”den gamla Klüft” så är det i varje fall en vältränad.

Hon ser ut att vara i praktslag fysiskt.

– Jag har alltid varit sån att jag växer när jag känner att jag tränat hårt och förberett mig väl. Både på gott och ont, för ibland kan man faktiskt prestera även om man inte är i topptrim. Men jag har tappat självförtroende om jag inte tränat hårt, det är bara sån jag är.

Vad den tränade kroppen kan göra för resultat på SM, och sedermera på VM, det vill Klüft inte spekulera kring.

– Nej, jag går aldrig ut och pratar om vad jag kan göra och vad jag skulle vara nöjd med. Jag letar efter rätt känsla bara. Jag vill bara hoppa så jävla långt jag kan!

Det har Carolina gjort i Gävle förr – nästan i alla fall, bara sex centimeter från sitt svenska rekord.

– Jag fick till ett jättehopp där i Europacupen 2005. 6,91 var det tror jag. Riktigt bra. Och vi satte svenskt rekord på 4x400 meter under samma tävling också. Så jag har bra minnen därifrån och får bra vibbar. Det är ett fint ställe att tävla på.

Längdkval ena dagen, längdfinal den andra och 100 meter den tredje – den trestegsraketen ska ge Klüft vind i seglen till VM-pre-campen som drar igång redan tisdagen efter SM.

– Jag räknar kallt med att bara behöva ett hopp i längdkvalet, så det ska inte behöva bli alltför slitigt, säger Carro.

– Det är ju inte löpningen som sliter mest på mig, det är hoppningen.

Men Klüft biter ihop, säger att hon njuter som mest av friidrotten nu när det snart är över och är förhoppningsfull eftersom hon ”hittade löpningen och attacken lite bättre” när hon nyligen tävlade i Monaco och gjorde 6,65.

Så vill hon fortsätta i Gävle.

Och hon blir är en av de största publikmagneterna under SM.

– Jag känner fortfarande att jag har otroligt mycket stöd där ute. Många klappar mig på axeln och tackar för vad jag gjort genom åren.

Mer läsning

Annons