Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångkampsbrons till Simon och Filip

Det blev brons för både Gefle IF:s Filip Hjorth och för Örbyhus IF:s Simon Pettersson vid Nordiska Juniormästerskapen i mångkamp.

Filip blev trea i P19 tiokamp med 6 746 poäng medan Simons 6 849 poäng räckte till samma placering i P17.

Båda killarna förbättrade dessutom sina personliga rekord, om än med små marginaler.

Annons

Finska Sibby bjöd på knepigt väder, med omväxlande regn och uppehåll. Det gjorde tävlandet lite chansartat. Bronsplats var utgångsläget inför slutdagen men det började inte särskilt bra för Filip. 15,69 på 110 m häck och 32,72 i diskus var sämre än förväntat.

Men stav fungerade desto bättre. Filip gled över 4,45, hela 25 cm bättre än i persserien och nytt personligt uterekord med tio centimeter. 50,25 i spjut gav ett läge till pers och till en medalj. Filip låg fyra, 69 poäng bakom finske Tuomas Ranta. Denne var dock en svag 1500-löpare och Filip var nära 30 sekunder före i mål. -69 poäng blev till +91. Pers med 36 poäng blev det dessutom. Däremot saknas det ännu en bit till junior-EM-gränsen.

Simon Pettersson låg även han trea efter halva tiokampen och den placeringen höll han med marginal ända till slutet. Det skilde 148 poäng upp till svenske sensationen Victor Ivarsson som persade stort med 6 997 poäng.

Finlands Aleksi Tuononen vann med 7 062 poäng.

Simon var betryggande 366 poäng före fyran.

Det blev också personligt rekord – med hårfina sex poäng… Det trodde ingen inför avslutande 1000 meter.

Simon hade tappat poäng i flera grenar och trots 16,96 i kula måste han springa 1000 meter nära nio sekunder snabbare än vid perset.

Simon, som inte brukar gilla slutgrenen, bet ihop och var 9,1 sekunder snabbare. Det gav 6 849 poäng.

– Placeringen var okej, men jag missade för mycket de här helgen för att vara helt nöjd, tyckte Simon.

Filip Hjorth har fortfarande en liten chans att kvala in till 19-åringarnas EM. Men då måste han öka med över 300 poäng före 10 juli. För Simon var det däremot sista chansen att kvala till Ungdoms-VM. Han siktar nu mot USM och U-Finnkampen i augusti-september.

Mer läsning

Annons