Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Max siktar både högt och långt

Han började riktigt tidigt med idrotten. Han var inte mer än i femårsåldern när han kom i kontakt med den fria idrotten och klubben Tierps IF. Han tävlar han fortfarande för samma klubb. Och visst har det gått framåt för Max Andersson, som i dag har fyllt 17 år och blivit en respekterad hoppare även på nationell nivå. Ett skol-SM guld har också hunnits med.

Annons

En plats det svenska ungdomslandslaget i Finnkampen hägrar för den unga talangen som har höjdhopp som den främsta grenen men har även nått fina resultat i länghoppet.

Tillbaka till de tidiga skolåren, så nöjde sig Max inte med att känna på friidotten. Nej, han lirade också både pingis för Hållnäs och spelade fotboll för Österlövsta.

Men han hade redan visat bra takter i friidrott och svingade sig över 95 centimeter som sexåring.

I 12-års åldern nådde han mycket fina 150 i höjd och i längdhoppsgropen fick man dra ut måttbandet till 4,50 meter.

- Ja, sedan gick det stadigt framåt i både höjd och längd. Under en fyra, fem år så ökade jag hela tiden. Vid en inomhustävling i Bollnäs 2010 minns jag att jag klarade av 180 i höjd, säger Max.

Samma år på sommaren tog Max en meriterande bronsmedalj i längd vid världsungdomsspelen i Göteborg.

- Under 2011 kom ett väldigt lyft för mig i främst höjdhoppet, ökade mitt pers från 190 till 196. Jag ökade också i länghoppet där jag hoppade 663, säger Max. Dessa två resultat är också mina personliga rekord, säger Max, som nu går första året på friidrottsgymnasiet i Falun.


2011 plockade han också hem en bronsmedalj vid ungdoms-SM inomhus. Den medaljen tog Max i längdhopp med resultatet 644.


-Där är toppen på friidrottsgymnasiet och jag har en verkligt skicklig tränare i Ulrik Mattisson,säger Max, som stortrivs på gymnasiet och pluggar på det ekonomiska programmet.

Max som är 181 lång och väger 75 kilo går verkligen in för sin sport. Han tränar fem gånger i veckan och då innehåller träningen både löpning, styrka och teknik.

- Jag kör inte på några högre höjder när jag tränar teknik. Ribban ligger då på 170-175.
Vilken är din målsättning den stundande säsongen?

-Jag siktar främst på världsungdomsspelen i Göteborg. Där har det gått bra varje gång. Sedan ser jag också framåt mot JSM och det skulle ju vara väldigt roligt att komma med i ungdomslandslaget i Finnkampen, säger Max.

670 i längd och två meter i höjd tror Max att det krävs för att ta medalj i JSM och världsungdomsspelen.

- Ser jag några år framåt så är naturligtvis en plats i stora landslaget något som hägrar, säger grabben från Hjälmunge i Norduppland, som de närmaste åren återfinns på friidrottsgymnasiet i Falun där han trivs allra bäst och siktar mot de riktigt höga höjderna.

Mer läsning

Annons