Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medvinden spräckte VM-drömmen

200-metersfinalen flyttades till medvinden på bortre långsidan – för att ge Johan Wissman chansen att klara VM-kvalgränsen.
Guldtiden 20,57 hade gett en VM-biljett – men ironiskt nog var medvinden för stark.
– Det här är ändå ett tecken på att jag är tillbaka på allvar, säger Wissman.

Annons

Motvinden gjorde att fyra av gårdagens finallopp flyttades till den bortre långsidan – allt för att ge de VM-jagande löparna större möjligheter att lyckas.

Johan Wissman, som i lördags missade VM-kvalgränsen på 400 meter med tolv hundradelar, svarade för ett imponerande lopp i 200-metersfinalen.

Med tiden 20,57 klarade han VM-kvalgränsen med 18 hundradelars marginal.

Men...medvinden var för stark (+2,2), och Wissman gick därmed miste om VM-biljetten.

– Självklart är det synd. Hade vinden varit på min sida kanske tiden hade blivit en tiondel sämre. Men det är ingen idé att gnälla och vara bitter. Jag får skylla mig själv att jag inte lyckats kvala in till VM, säger Wissman, som i stället gladde sig över att han kunde svara för en så pass stark insats i det femte loppet på tre dagar – och att han är på rätt spår igen.

– Det är här är ett tecken på att jag är tillbaka på allvar, kroppen är i supertrim och det här kunde jag bara drömma om för ett eller två år sedan.

Wissman tror att han inte hade åkt till VM i Sydkorea, även om han hade fixat biljetten.

– Eftersom 200 meter inte är min bästa gren är det inte alls säkert att jag hade åkt. För mig går 400 meter först och det var där jag skulle ha klarat VM-kvalgränsen, säger Wissman.

Han var drygt tre tiondelar före Nil de Oliveira i mål.

– Jag hade bestämt mig för att ge Nil en match och försöka komma under 21 sekunder. Nu blev det bättre än så, och det här var ett otroligt bra kvitto för mig inför kommande tävlingar. Jag har något stort på gång, säger Wissman.

Att flytta 200-metersfinalerna (herrar och damer) samt finalerna på 110 meter häck (herrar) och 100 meter häck (damer), var ett beslut som Wissman hyllade.

– Det var ett riktigt bra beslut. Efter två dagar med lite klena resultat var det klokt att flytta över till bortre långsidan. Det var också kul för publiken på den sidan, säger Wissman.

Förbundskaptenen Stefan Olsson drev igenom beslutet och han är glad över att SM-arrangören lyssnade.

– Jag ville ge Johan och de andra chansen, tyvärr blev ju medvinden lite för stark. Man kan säga att ödet grinade Johan i ansiktet, säger Stefan Olsson.

Moa Hjelmer tog hem guldet på 200 meter, hennes andra SM-guld för helgen. Och om inte medvinden hade varit för stark (+2,6) hade tiden 23,16 betytt nytt personligt rekord med fyra hundradelar.

Trots att hon följde upp lördagens svenska rekord på 400 meter med ett nytt guld, var Moa besviken efter 200-metersfinalen.

– Jag har lite problem med knävecket när jag springer 200 meter, och därför såg jag inte så glad ut när jag gick i mål. Jag kände på en gång i loppet att det gjorde ont, säger Moa, som ska genomgå en magnetkameraundersökning i dag.

Efter att ha pratat med förbundskaptenen har hon anmält sig till både 200 och 400 meter på VM.

– Det är inte uteslutet att jag springer båda distanserna.

Mer läsning

Annons