Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationsrekord – med kompisens hjälp

Målet på 1000 meter var klart – ungdomsvärldsrekordet på 2.17,59 skulle suddas ut. Men med vädergudarna emot sig lyckades inte 16-årige Hamza Driouch från Qatar nå riktigt ända fram. Drygt en sekund bakom rekordet slog han i alla fall ett nytt stadio- och även nationsrekord för Qatar på Gunder Hägg-stadion och själv var han nöjd efteråt.

– Jag är väldigt glad över resultatet i dag.

Annons

Med starka vindar och ett svajande väder hade löpartalangen Hamza Driouch ändrat sina mål inför 1000-metersloppet under söndagen.

I fredagens tidning kunde ni läsa om att han siktade på det asiatiska rekordet – som också skulle ha varit juniorvärldsrekord – på 2.14,72.

Men utifrån förutsättningarna valde Driouch istället att försöka slå ungdomsvärldsrekordet på 2.17,59 och det såg länge ut som att han kunde skriva in sig i historieböckerna.

Med 3000- och 1500-metersvinnaren Hamada Mohamamed som oförberedd hare – den egentliga haren hade åkt hem – drog Driouch upp ett rasande tempo den första halvan av loppet.

– Det var ett väldigt snabbt första varv och jag hade bestämt innan att göra en hård öppning eftersom vindarna var ett sånt problem, säger Hamza Driouch.

Och snabbt gick det – närmaste motståndare var en hel långsida bakom – men vinden blev hans överman under söndagen så ungdomsvärldsrekordet förblev orört.

Däremot slog han Kenneth Tholléns 19 år gamla rekord på Gunder Hägg-stadion med över fyra sekunder och även Qatars nationsrekord så att vara missnöjd efter loppet var det inte tal om.

– Med tanke på vinden och eftersom det var första gången jag tävlade 1000 meter i år är jag väldigt glad över resultatet, säger Hamza Driouch.

Trots att Driouch är tvåa i världen bland juniorer i år på 1500 meter är stortränaren Jama Adem noga med att ta det försiktigt med sin talang.

Han berättar att även om han skulle kvalificera sig för VM i år så skulle han inte släppa i väg honom på grund av hans låga ålder.

– I år blir det inget VM för Hamza. Han är fortfarande bara en pojke, det är nästa år han blir en man, skrattar Adem med en liten blinkning om OS i London nästa år.

Ett annat mycket imponerande rekord var det den nyliga tvåan i Frankrikes ungdoms-VM Sofi Flink från Västerås som kastade i spjut.

Redan på ungdoms-VM slog hon nytt svenskt juniorrekord med 54,62 men under söndagen på Valbo Games drog hon iväg spjutet 21 centimeter längre till imponerande 54,83.

– Det kändes fantastiskt. Jag visste inte att jag skulle kunna göra bättre resultat än i Frankrike med tanke på att det var ungdoms-VM då och jag var grymt laddad. Här har jag ju tävlat flera gånger förr, säger 16-åriga Sofi Flink som nu går upp som en given kandidat till medaljerna på senior-SM i Gävle om tre helger.

Faktum är att det bara är Anna Wessman från Växjö som har kastat längre i år – inte ens den svenska rekordhållaren och Geflekastaren Annika Petersson har nått de längderna.

Bland hemmahoppen var det Linda Fredin som stod för mest imponerande insatsen i F19-klassen på 400 meter. Med – återigen – jobbiga vindar kunde hon efter loppet notera tiden 59,25 – ett nytt personligt rekord med hela 45 hundradelar.

– Det gick bra i går så i dag kände jag mig nästan tvungen att persa, säger Linda Fredin som härnäst siktar på en finalplats i junior-SM i augusti.

Mer läsning

Annons