Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ner och upp för GIF-friidrottare

Erik Martinsson var de stora kontrasternas man vid första dagen av JSM i friidrott i Uddevalla. Dagen började med en rejäl fadäs och slutade som svensk mästare i en gren där han inte ens hade tänkt delta. 400-löparen blev trestegshopparen.

Annons

Dagen inleddes med försök på 400 m där Erik var skyhög favorit. Men det blev en tjuvstart och så var den dagen förstörd…

Fast det fanns ju ett sätt att få revansch på sig själv. Tresteg var lördagens sista gren och en efteranmälan gjordes. Trestegsskor lånade han av stavhopparen Hannes Gidlöf.

Erik var faktiskt Sverige-tvåa i statistiken med 13,71 från Inne-DM – och inledde direkt med 14,02 och sedan 14,22! Därefter var hoppkrafterna slut och hans efterföljande hopp låg kring det gamla perset. Men det räckte Storfavoriten Mathieu Nilsson från Göta fick till 14,07 men kunde till slut inte hota. Ett sensationellt guld hamnade hos Erik Martinsson – killen som gjorde sin totalt tredje trestegstävling.

Sandra Törnros hade en tung dag. En rejäl influensa med mycket hög feber hade satt ner krafterna markant och hon var långt från vinterns bästa form. En viljeinsats räddade ändå ett silver i F19 längd med 5,73.

Josefin Palm kom till JSM med en hackig innesäsong och ömma fötter. Men Josefin sprang med kyla och var bra med. I semin tangerade hon perset med 7,73 och i finalen lyckades hon med en ursinnig finish fälla sig fram till bronset. Hon var en knapp hundradel före fyran, en skön revansch för fjolåret då hon missade medalj med samma marginal.

Medalj blev det glädjande nog för stavhopperskan Denise Eriksson. Hon hade egentligen ingen riktigt bra tävling men slet sig över 3,61 och var sedan riktigt nära på 3,71. Det var det andra SM-bronset för Denise, nu i en tvåårsklass. Guldet gick till JVM-finalisten Alissa Söderberg med 4,15 och silvret till Therese Dimblad från MAI med 3,66.

Dagens andra stora lyft kom inte från någon superlovande tjej eller kille.

Hårdjobbande Stina M Jansson sprang ett säkert försök på morgonen och sedan en charmant semifinal på kvällen. Hon tog täten och försvarade den nästan hela vägen. Upsalas Klara Helander vann med 58,10 före Stina, vars 58,37 var snabbare än segertiden i det andra heatet. Final väntar idag.

En fin tävling gjorde Ali Tepe i P19 höjd. Han tangerade sitt pers och klarade 2,00. Det gav en fjärdeplats och Ali var bara en rivning från bronset.

Vi noterar också att Amanda Jansson, Örbyhus IF, tog sig till semifinal i F17 60 m med 8,10. Klart godkänt.

Julia Wigren hade marginalerna emot och slutade nia med 5,23 i K22 medan Fanny Anonsen hoppade 5,31 i F19 och blev 12:a.

Mer läsning

Annons