Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu rustas GIF:s SM-arena

Rusten av Gunder Hägg-stadion inför SM-festen i augusti har börjat.
Ny banbeläggning och dubbla längdhoppsbanor är de viktigaste punkterna på att göra-listan.
Och så håller man på att byta ut ett elsystem från 80-talet som fick den nya målkameran att kollapsa.

Annons

Gävle kommun pungar ut med i runda slängar 1,5 miljoner kronor för att Gefle IF:s arrangemang av friidrotts-SM 12–14 augusti ska bli en succé.

Men, som SM-generalen Anders Wetterberg säger, det var på tiden i vilket fall som helst.

– Det var bra att vi fick SM så att vi fick en anledning att ta tag i grejorna. Men det här skulle vi ha varit tvungna att göra i alla fall, säger han.

Löparbanorna ska få sig en rejäl översyn, men det handlar inte om en total omläggning utan att de får nytt ytskikt.

– Man sprutar ut röd färg med någon form av gummiblandning i. Det är bara två millimeter tjockt, säger arenaansvarige Patrik Melin, och påpekar att basunderlaget skulle börja gå sönder om man inte gjorde det här.

– Så har det blivit vid höjdhoppsbanan, och där måste man lägga om gummit helt på vissa ställen, berättar han.

Det man håller på med för tillfället är att gräva för dubbla längdhoppsbanor och gropar, så att man kan hoppa två stycken samtidigt.

Det är något som har saknats tidigare och som har gjort att GIF gått miste om en del arrangemang, exempelvis i mångkamp där man hoppar i två grupper och bör göra det samtidigt för att få rättvisa förhållanden. Även i SM är det viktigt med dubbel längdhoppsgrop, eftersom kvalet åtminstone bland damerna avgörs i två pooler.

En annan stor renovering fanns inte med i projektet från början, men GIF upptäckte nyligen att det var ganska akut att uppgradera det gamla elystemet från 1983.

– Vi hade köpt en ny målkamera, men den funkade inte ihop med vårt gamla system. Det bara kollapsade. Och så blev det problem med startpistolen, berättar Patrik Melin.

Eluppgraderingen tror han kommer att kosta uppemot 400 000 kronor, och även om man prioriterat bort vissa saker räcker inte de 1,5 miljonerna från kommunen till.

– Det har blivit en större grej än vi trodde, så nu försöker vi jaga fram lite extra pengar från kommunen, säger Melin.

På att göra-listan fanns även nya sköna mattor för höjd- och stavhopparna – stavhoppsmattan gick för övrigt lös hiskeliga 85 000 kronor (!), och då fick man den ändå för halva priset. Släggburen behövde nytt nät, det gick på 52 000 kronor, och så ska det förstås målas och göras fint.

– Det blir en hel del lull-lull runtomkring, kosmetika, säger SM-general Anders Wetterberg.

– Det kommer att märkas att det har hänt något, framför allt för de tävlande. Det blir nog inspirerande att komma till en arena som är fräsch och fin.

Mer läsning

Annons