Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt SM i Gävle nästa sommar

Gävle och Gefle IF fortsätter att få SM-tävlingar i friidrott.
Nästa sommar är det dags för veteran-SM.

Annons

Ivar Söderlind från Umeå är ordförande i Svenska Friidrottsförbundets veterankommitté och han är nöjd med kunna köra VSM i Gävle:

– Våra aktiva veteraner har länge önskat att få tävla i Gävle. En toppenfin arena, en skicklig arrangörsklubb och en trevlig stad med bra kommunikationer och bra hotellkapacitet. Det kändes helt rätt när nu Gefle IF sökte, menar Ivar Söderlind.

Det är inget litet arrangemang. Ivar Söderlind presenterar några siffror:

– De senaste åren har det varit cirka 475 deltagare och cirka 1400 starter. Totalt har vi 384 grenar som vi skall genomföra, även om vissa grenar utgår i de äldsta klasserna och vi kör ihop en del klasser.

90-åringar? Finns det verkligen sådana som tävlar?

– Jodå, det finns alltid några och de är skickliga.

Gefle IF:s kanslichef Anders Wetterberg är nöjd och ser fram mot VSM:

– Det är en trevlig tävling och ett nytt arrangemang för oss i GIF. Veteran-SM kräver en hel del i fråga om funktionärer men det klarar vi. Det är viktigt för oss att ha stora arrangemang och att hålla vår funktionärsstab i trim, i synnerhet med den nya friidrottshallen på gång. Då blir det nya stora arrangemang som kräver duktiga funktionärer.

Anders Wetterberg konstaterar också att VSM är en bra affär för staden Gävle:

– Veteranerna spenderar mer pengar än yngre. De vill bo komfortabelt, äter mer på restaurang och passar ofta på att shoppa när de besöker en stad. De reser ofta med sin partner. Så 475 deltagare betyder ytterligare cirka 300 gäster i Gävle under tre dagar, analyserar Anders Wetterberg.

Det har faktiskt arrangerats två veteran-SM i Gävle tidigare, nämligen i halvmaraton (2000 och 2011) .

En titt i listorna för svenska veteranrekord (inofficiella) visar två Gefle IF-friidrottare. Johan Norberg håller rekorden i M40 på två udda distanser (2000 m – 5.53,5m och 2 Miles - 9.57,75). Janne Smiding håller spjutrekordet för M50 med 58,48. Tyvärr är Jannes samtliga resultat före det gjorda med det gamla spjutet och räknas inte längre. Andra rekordhållare från gästrikeklubbar inkluderar Anders Dahl, HAIK, i M45 3000 m (8.51,63), Julie Leonard, HGIF håller rekordet på 2000 m hinder för både K45 och K50.

Dags för nya rekord om ett drygt år!

Mer läsning

Annons