Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så är läget inför SM-festen

Maratonstjärnan Isabellah Andersson nobbar – medan både Linus Thörnblad och Sanna Kallur är frågetecken.

I övrigt verkar friidrotts-SM i Gävle bli stjärnspäckat värre.

– Det ligger med i planeringen, absolut, säger Yannick Tregaro, tränare för Christian Olsson och Emma Green.

Annons

Vi stökar av de tråkiga beskeden först.

Svensk långdistanslöpnings klarast lysande stjärna för tillfället, svensk-kenyanskan Isabellah Andersson – som nyligen vann Stockholm Marathon för fjärde gången – kommer inte till Gunder Hägg-stadion 12–14 augusti.

Hon befinner sig sedan ett par dagar i Kenya, och stannar där fram till VM i Sydkorea som startar 27 augusti.

– Jag tror inte på något blixtstopp i Sverige. Vi har bestämt oss för att satsa på VM i år, säger maken och tränaren Lars Andersson till Sporten.

Bakgrunden till att Isabellah nobbar SM-tävlingarna – där hon skulle ha varit aktuell för både 5 000 och 10 000 meter – är att hon opererade sig i ett knä för några månader sedan.

– Hon har missat rätt mycket träning och ligger en bra bit efter, säger Lars Andersson och meddelar att det blir höghöjdsträning i Kenya ända fram till VM.

Linus Thörnblads medverkan i SM är mycket tveksam, meddelar dennes nye tränare Morgan Persson. Den karismatiske höjdhopparen har varit utbränd och är långt ifrån de höjder han varit uppe på (2,38 som bäst, inomhus). Det stora problemet är att Thörnblad måste vila i tre till fem dagar efter varje hård träningsperiod.

– Just nu fokuserar vi bara på att få ihop det med träningen. Vi vet inte nu om vi kommer att vara uppe i rätt träningsdos i augusti eller om vi fortfarande står och stampar, säger Morgan Persson.

För häckstjärnan Sanna Kallur är hela sommaren ett enda frågetecken, och därmed också SM. Den berömda stressfrakturen är läkt, däremot har hon problem med spända baksidor som i sin tur kommer från rygg och höft.

– Det är lite ovisst hur säsongen kommer att se ut. Men vi hoppas kunna ge ett positivt besked om någon vecka, säger pappa Anders Kallur.

Blir EM-guldvinnaren från 2006 skadefri lär hon i alla fall komma till SM, det har hon lovat Gefle IF-ledaren Mats Åkerlind.

Och det är en inställning som verkar finnas hos alla de svenska toppnamnen.

– SM är något fantastiskt för svensk friidrott, så för oss är det en självklarhet att komma, säger Agne Bergvall som är längdhopparen Carolina Klüfts tränare.

Yannick Tregaro har ungefär samma syn på saken – och meddelar att hans stjärnadepter Emma Green och Christian Olsson båda har SM med i säsongsplaneringen.

Den sistnämnde skulle ha varit med när SM gick i Gävle 2002 – men blev skadad och dök aldrig upp.

– Men han tycker att det är jättekul att hoppa i SM, även om han inte har så mycket konkurrens. Det blir mer uppvisningstävling för hans del, säger Tregaro om OS- och VM-guldmedaljören Olsson.

SM krockar inte med några andra stora evenemang, vilket är en fördel i jakten på stjärnorna. Däremot finns en risk att de som har skavanker och småskador avstår resan till Gävle eftersom VM avgörs så tätt inpå.

– Så kan det vara, folk tar ju inga risker. Men det är ju som vilken tävling som helst. Jag tycker att SM ligger vid en bra tidpunkt ändå och jag tror nog att de flesta av de bästa kommer, säger Yannick Tregaro.

Mer läsning

Annons