Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stafettjejer med smak för medaljer

Man kan ljuga med statistik, sägs det. Men statistiken från stafett-SM i Södertälje visar tydligt på en sanning. Gefle IF har Sveriges bästa sprinterjuniorer på tjejsidan. Man deltog i fem stafetter och erövrade tre guld, ett silver och ett brons. Under söndagen noterade GIF ytterligare tre distriktsrekord, att lägga till två under lördagen.

Annons

Huvudintresset gällde GIF:s F19 och F17-lag på 4x100 m. Dagen började med försök för F17. Kvartetten Emma Gällstedt, Sandra Törnros, Fanny Anonsen och Betty Strandberg gjorde ett lopp som inte var max – och slog GIF:s distriktsrekord för F17 med en halvsekund. 47,97 var bara sju hundradelar från seniorrekordet!

Men när finalen gick hade det hänt saker. F19-laget ville ha revansch på Hässelby efter lördagsförlusten i svensk stafett. De fick den. Det var ett knappt men klart GIF-grepp hela vägen runt. Stark löpning och lite bättre växlingar var receptet. Julia Wigren startade mycket bra med skarp kurvlöpning, Josefin Palm och Madde Eriksson visade landslagstakter. När så Linda Frödin Glad fick pinnen perfekt av Madde – då var saken klar.

Seger före Hässelby. Tiden blev sensationell. 47,10 innebar en förbättring av seniorrekordet från 2009 med exakt 0,80 sek! I seniorernas 4x100 m hade det räckt till ett brons!

Så var det dags för F17-finalen. Samma fyra tjejer men ännu lite mer tryck i löpning och växlingar. Malmö (med tre 16-åringar i laget) matchade länge men starka sträckor av alla fyra GIF:are gav till slut nio tiondelars segermarginal och en supertid. 47,41 är det tredje snabbaste av ett F17-klubblag i Sverige genom tiderna.

Toppenutdelning för de etablerade i F17 – F19 men det kom dessutom en knall under söndagen, en bronsmedalj i F15 4x100 m som var en ovanlig högoddsare. Innan SM skrev vi att GIF F15 var reservbetonat. Det var sant men efteråt önskade man sig i så fall fler reserver… Laget skötte sig nämligen briljant. Esset Malin Andersson vann första sträckan. Maja Swang växlade bra och sprang över sin förmåga och detsamma gällde Stina Bäcklin på trean. Hennes kurva var ruskigt snabb och detsamma gällde för Josefin Lundblads slutsträcka där hon bet ihop och försvarade bronset med 0,08 före Mölndal. Guldet till Tumba och silvret till Växjö. GIF:s tid 50,99.

Man kan notera en rad saker. Som att Betty Strandberg nu är uppe i sju (!) guld i stafett från JSM och USM. 3x800 m 2009 och sedan dubbeln 4x100 m och 1 000 m 2010, 2011 och 2012.

Mer läsning

Annons