Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnorna som lever på hoppet

Christian Olsson och Michel Tornéus – VM-hopparna alla hoppats få se i SM i Gävle.
Och nu har bägge lämnat klartecken.
– SM är en tävling som de bästa alltid värderar högt, säger Olssons tränare Yannick Tregaro.
– Jag vill slå banrekordet i Gävle, säger Michel Tornéus.

Annons

Både Christian Olsson och Michel Tornéus är VM-klara – men har bara varit det på papperet.

Olsson har ett krånglande knä och Tornéus en ömmande häl och ingen av dem har tagit en VM-start för given.

Men det börjar ljusna för båda två och hopp-hoppen (Olsson i tresteg och Tornéus i längd) befinner sig nu i samma situation.

– Jag är fortfarande inte hundra i hälen, kanske 90 procent nu, och vill ta det försiktigt. Men samtidigt måste jag ha en riktig tävling innan VM, säger Tornéus.

Och det låter precis likadant när Yannick Tregaro beskriver Christian Olssons läge.

– Det är fortfarande så att knäet stör när vi ska hoppa riktigt tufft. Och Christian behöver göra de tuffa hoppen. Vi skulle vilja daska på, men man måste vara smart, ha tålamod och göra på rätt sätt.

Det resonemanget har nu ledit fram till att Olsson skippar London kommande helg till förmån för Gävle, det berättade Sporten redan i går. Dels ligger SM rätt i tiden, dels är det den perfekta nivån på den tävlingen.

– Vi kände att det var för tidigt med London. Det är bättre att vi ger det lite mer tid och väntar med att tävla i en vecka till och fortsätter att skynda långsamt, säger Tregaro.

– Sedan är ju pressen och konkurrensen hårdare i en Diamond League-tävling. SM är en perfekt miljö att tävla i för Christian just nu. Han kan vara mer avspänd där och han behöver ju heller inte hoppa alla sex hopp. Och Christian vill gärna ha en tävling innan VM.

Publiken på Gunder Hägg-stadion tycker förstås att det är helt rätt tänkt. Ända sedan Olsson tvingades tacka nej till SM 2002 har han varit efterlängtad. Det här blir första gången han tävlar i Gävle.

– De allra bästa värderar SM högt, Christian är inget undantag. De största vill visa att de fortfarande är bäst, de som är på väg upp vill hävda sig. Alla kamper, hela känslan över ett SM – det är jättehäftigt! Har jag alltid tyckt, säger Yannick Tregaro.

• I vilken form är Christian inför SM då, om man utgår ifrån att knäet läker ytterligare?

– Han är väldigt bra nu. Han har ju kunnat göra hela grundträningen trots allt, när det gäller snabbhet, spänst och styrka är han i toppform. Det är hoppningen som varit lite för påfrestande och blivit lidande. Fram till SM måste vi bara hitta lite skonsammare övningar.

Michel Tornéus, som varit två centimeter från Mattias Sunneborns svenska rekord 8,21, mixtrar på samma sätt på sin kant. Sveriges bäste längdhoppare valde att springa 100 meter i ett B-heat under GP-tävlingen i Karlstad, men sparar hoppandet till Gävle.

– Jag kände att jag behövde få upp snabbheten lite och bestämde mig sent för att springa i Karlstad, förklarar Tornéus efter loppet.

• Hur kändes det då?

– Nja, jag är ju för ovan att springa 100 meter, jag gör det så sällan. De andra sticker ju som kanoner de första meterna – och jag blir så stressad av det. Men som sagt, det är bra snabbhetsträning för mig. Jag blev förkyld strax innan DN-galan, var sängliggande ett par dagar och hann inte hämta mig i tid, det var egentligen därför som jag valde att avstå där.

Tornéus skadeproblem sitter i vänstra hälen, han trampade igenom i ett hopp under GP-tävlingen i Sollentuna i slutet av juni.

– Övertrampslinan låg lite för högt och jag träffade rakt på. Det blir som ett blåmärke i hälen. Men det känns okej nu, inte helt bra, men okej. Jag känner mig inte så orolig.

I Gävle blir det både kval och final.

– Visst är det en risk att hoppa två dagar i rad så nära VM, men jag behöver hopp. Och nästan direkt efter SM åker vi till Sydkorea för pre-campen och där finns allt runtomkring, läkare och allt. Jag räknar med att kunna finslipa formen på ett bra sätt då.

Trots tävlingsuppehållet på en och en halv månad siktar Tornéus på nytt SM-guld.

– Jag har fem hittills och vill fortsätta plocka fler. Och banrekordet i Gävle ligger på 7,90 tror jag. Det vill jag slå, och det ska kunna gå med publikens hjälp.

Christian Olsson laddar i Göteborg, Michel Tornéus i Stockholm.

Målet för bägge är att hoppa längst trots de tveksamma förberedelserna.

Yannick Tregaro sammanfattar det bäst:

– Det är en balansgång för att få det rätt, det är det som är utmaningen.

”Visst är det en risk att hoppa två dagar i rad så nära VM, men jag behöver hopp”

Michel Tornéus skadeproblem sitter i vänstra hälen.

Mer läsning

Annons