Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé för GIF-tjejerna i JSM

Åtta guld, fem silver och fyra brons. Totalt 17 medaljer genom tretton aktiva gjorde Gefle IF till JSM:s bästa klubb före toppklubbar som Hässelby och Ullevi. Det var en urladdning som gav eko runt om i landet och det handlade om ”Girl Power”.

Annons

Det var alltså tjejerna som gjorde succé och det var den stora bredden som avgjorde. GIF plockade medaljer i alla sprint-häck grenar, i alla hopp och i två kast.

De åtta gulden togs av sex aktiva. Sandra Törnros blev den stora dominanten med två guld och ett silver. F17-klassen är just nu enormt stark och det var prestigefyllda guld i konkurrens med JVM-stjärnorna Sofia Linde och Elise Malmberg. Sandra inledde med att hoppa hem längdguldet på 6,01, elva centimeter före Sofia och tolv före Elise. Sedan följde final på 100 meter. Efter halva loppet var Sandra i täten och vann säkert.

Tiden 12,10 var personbästa i laglig vind och hon fick en marginal på nära två tiondelar till Elise. Sandra avslutade med att göra SM-debut på 200 meter. Här fick Elise revansch och vann med förbluffande fina 24,14. Sandra tog silvret och putsade personbästat med nära en sekund till J-distriktsrekordet 24,58. Hon är nu klar för U-finnkampen i stafett och troligen i längd.

Dubbla guld tog även Madeleine Eriksson som vann både kort och lång häck.

Efter ett struligt försök gjorde Madde ett nästan felfritt finallopp på 100 meter häck. Det räckte för att vinna med 14,34 i motvind, dryga tiondelen från pers och tiondelen före silvertjejen Ida Hansen.

På 300 meter häck var Madde delad favorit och när värsta konkurrenten Eva Marcinkiewicz diskades i försöken blev hon klar favorit. Finalen blev egentligen ett dåligt lopp med småstopp och ojämn rytm. Men Maddes kapacitet räckte med råge och hon vann enkelt. Det blev dubbelseger för GIF: Stina M Jansson gjorde en mycket stark avslutning och ordnade silvret.

Tredje dubbelmedaljör var Matilda Åström med guld i slägga och brons i diskus. Segern i slägga bärgade hon efter stor dramatik. Hon låg tvåa in i den sista omgången bakom landslagskollegan Marinda Pettersson. Då passerades hon, men svarade med tävlingens sista kast – 55,28. Personbästa, distriktsrekord och 32 cm längre än ledarkastet. I diskus hoppades man på en repris, men det blev till slut ett brons med 42,89, knappa halvmetern från silvret.

Tresteg gav två GIF-segrar. 21-åriga Madeleine Nilsson är i sitt livs form. Trots lätt feber var hon helt överlägsen i K22 tresteg och vann med 12,54 i lätt motvind. Tvåan var hela 72 centimeter bakom.

I F17 var Fanny Anonsen favorit och svarade positivt. 11,98 i morgonkyla var 35 centimeter längre än tvåans bästa. Åttonde guldet togs av Betty Strandberg som denna gång enbart sprang 400 m. I en mäktig spurt passerade hon Växjös Elin Tornhed och vann med 56,49 mot 56,66.

Josefin Palm tog silver på F19 100 meter men kände sig som en vinnare. Med 11,99 tog hon nämligen över distriktsrekordet för seniorer och blev första gästriketjej under 12 sekunder! Hon var 0,14 från vinnaren Jenny Melin, Strands IF, och är nu klar för Nordiska J-landskampen i Växjö kommande helg. Detsamma gäller för Linda Frödin Glad som tog silver på 400 m i F19.

Hon hade en rasande kamp med Hässelbys Lisa Duffy som vann med 55,62 mot Lindas 55,69. Tiden var pers med snudd på en sekund.

Filip Hjorth har fått sommaren förstörd av en fotskada och likadant var det vid JSM. Nåja, han kunde hoppa stav och där blev det silver med 4,32.

Nu blir det rehab för Filip som avslutar årets tävlande.

Tre brons gav två mindre och en mer glad medaljör. Rutinerade Julia Wigren (trea i F19 längd med 5,66 och Caroline Andersson (trea i F19 höjd med 1,73) var glada åt sina brons men även besvikna – de hoppades på en plats i topp-2 och därmed J-landslagschans. Helnöjd var däremot Denise Eriksson som hoppade 3,28 och tog brons i F17 stav, hennes första individuella SM-medalj.

Utanför pallen noterades också positiva saker. Malin Lindblom kom fyra i vassa K22 400 m häck med årsbästa 62,53. Några problem med stegrytmen skilde från medalj.

Andreas Ringstam kom sexa i P17 slägga och comebackande Eleonore Larsson sexa i K22 spjut. Fredrik Lundgren var åtta i P19 spjut och Madde Östblom sjua i F19 slägga. Där blev det tyvärr tre ogiltiga kast för Freja Liljedahl.

Mer läsning

Annons