Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Törnros tog klivet in i bronsåldern – skrällde i längd

Efter lördagens guldrusch för Gefle IF vid friidrotts-SM var det på söndagen dags för bronsålder.

Sandra Törnros tog ett överraskande och glädjande brons i längd och slog bland annat OS-sjukamperskan Jessica Samuelsson.

Därmed fullbordade GIF en mycket lyckad helg med totalt fyra medaljer och därtill två fjärdeplatser.

Annons

Sandra inledde tävlingen med ett övertramp, samtidigt som först Nadja Casadei (6,24) och så Erica Jarder (6,46) imponerade stort. Malmös Malin Olsson var också bra med med 5,98. Samtidigt hade sjukampsstjärnan Jessica Samuelsson en hektisk eftermiddag med först final på 200 m och så längd och kula – samtidigt. Det blev mycket av skobyten och spring emellan för Jessica.

Det här märkte inte Sandra mycket av. Hon gjorde från hopp 2 en allt bättre serie. 5,99 i hopp 2 förde upp henne som trea. Sedan följde 5,96 och så 6,07 i fjärde. Nu började det kännas som att ett brons var möjligt.

I omgång fem lade hon till ytterligare en cm – 6,08. Sista omgången blev en väntan för att se om någon skulle hota. Det kunde de inte.

Sandra gjorde sitt sista hopp som klar medaljör och hon avslutade med 6,02. Ingen av övriga topphoppare lyckades öka på slutet och Sandra hade till slut 10 cm marginal till fyran.

– Det här hade jag inte väntat, skrattade Sandra efter tävlingen.

– Jag visste att jag med lite tur kunde nå medalj men det kunde ju nästan alla de andra också…

Mamma Katarina Törnros, tillika tränare, var överraskad:

– Jag visste att Sandra kan hoppa långt men jag trodde att i synnerhet Jessica Samuelsson skulle hoppa längre. Men det fungerade bra trots regnet och det kan bli ännu längre.

Sandras brons gav spekulationer om en plats i seniorernas Finnkamp. Men Sandra är en av de riktigt viktiga kuggarna i det svenska ungdomslandslaget som längdhoppare och stafettlöpare och det mesta pekar på att hon återfinns där.

Angelica Ström är efter trestegsguldet given i Finnkampen. Söndagens längdtävling blev mindre lyckad och Angelica slutade på nionde plats med 5,66. Det var svårt att ladda om efter guldet och hon var också muskulärt sliten. Angelica siktar nu stenhårt mot Finnkampen.

Otur kan man verkligen säga att Madeleine Eriksson hade på 100 m häck. Hon missade finalen med en enda hundradel efter att hennes heat hade betydligt sämre vindar än det andra. Totalt sett har dock Madde haft en charmant säsong med dubbla JSM-guld och mängder med personliga rekord. Unga släggtrion Matilda Åström, Freja Liljedahl och Madelene Östblom gjorde godkända insatser. De har ännu en bit kvar till finalnivån men kastade bra i det ymniga regn som förstörde släggtävlingen.

Inför Finnkampen är nu åtta GIF:are klara. Fem till ungdomskampen och tre till seniorkampen. Johan Walldéns insats fick stor uppmärksamhet och 25-årige Johan fick massivt beröm för sitt lopp.

Mer läsning

Annons