Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre stora steg mot VM

Snacka om att fatta rätt beslut.
Christian Olsson kom till start i trestegsfinalen och vann på 17,19 – ett perfekt genrep inför VM.
– Ja, det här var ett rejält steg i rätt riktning, säger Olsson om SM-guldet.

Annons

Det var länge osäkert om Christian Olsson skulle medverka på SM i Gävle – på grund av ett svullet och inflammerat högerknä.

Men två dagar före trestegsfinalen på Gunder Hägg-stadion lämnade han klartecken till tränaren Yannick Tregaro.

– Ja, jag bestämde mig definitivt i fredags kväll, säger Christian Olsson.

Ett beslut han knappast ångrar efter gårdagens tre hopp. Efter ett övertrampshopp på runt 17 meter i första och 16,60 i det andra slog han till med 17,19 i det tredje – till publikens stora förtjusning.

Därefter valde han att inte göra några fler hopp.

– Planen var att göra två eller tre hopp. Det var ingen idé att göra några onödiga hopp som kanske skulle förvärra situationen, säger Olsson angående det krånglande knäet.

Han kände ingen smärta alls i något av de tre hoppen.

– Jag är jättenöjd med resultatet. Och det känns extra skönt att det inte gjorde ont i knäet. Det var lite segt på inhoppningen, men sedan var det inga som helst problem.

Vad avgjorde ditt beslut att komma till start?

– Jag vägde för- och nackdelar mot varandra. Det var väldigt viktigt för mig att få en tävling inför VM, tävlingshoppen är den bästa träningen som finns. Jag tänkte att antingen tävlar jag här och får ett bra formbesked, förhoppningsvis, eller så avstår jag för att inte riskera något. Det kändes så pass bra i knäet, att när det väl kom till kritan var det inget svårt beslut.

– Det finns inga garantier, men den här gången gick det vägen.

17,19 innebar nytt stadionrekord med nio centimeters marginal och det var endast tio centimeter från hans eget årsbästa.

När noteringen dök upp på resultattavlan var det en mycket belåten Christian Olsson som skuttade bort till klubbkamraten och bronsmedaljören Anton Andersson för en omfamning.

– Jag hade bra balans genom hoppet, det var ett bra hopp. Men totalt sett har jag ingen jättesäkerhet på plankan, vilket jag brukar ha när jag är som bäst, säger Olsson och fortsätter:

– På förhand kunde det ha gått hur som helst. Nu är det bara att konstatera att det inte kunde ha gått bättre. Det känns fantastiskt skönt att jag kunde lyfta mig på det här viset.

Efter sparsamt tävlande i år väntar nu några dagars träning på hemmaplan för Olsson – innan fredagens avresa mot Sydkorea. För att stärka knäet använder han sig av en knästräckningsmaskin i slutet på den ordinarie träningen.

Den träningen är nödvändig inför VM, där det är kval och final tätt efter varandra. Tävlingarna avgörs 2–3 september.

– Jag ska fortsätta träna knästyrka och se till att jag kommer ännu fräschare till VM.

Hur skulle en medalj smaka?

– Det vore, som alltid, fantastiskt kul att ta medalj. Men just nu är det inte realistiskt. 17,19 skulle inte räcka långt.

Christian Olsson, som har både VM-guld och OS-guld på meritlistan, ska först och främst suga vidare på SM-karamellen.

– Jag fattade rätt beslut och det är bara att njuta av det nu, säger Christian Olsson.

Mer läsning

Annons