Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Walldén växlar spår

Johan Walldén, 25, tog sitt efterlängtade SM-guld i somras.

Men det var bland det sista landslagslöparen gjorde i Gefle IF-tröjan.

– Jag behöver utvecklas, säger han om klubbytet till Spårvägens Friidrottsklubb.

Annons

Walldén är en av de stora GIF-stjärnorna de senaste åren, med framgångar bland annat i Finnkampen och med ett antal medaljer i SM både inne och ute. Men det dröjde till i år innan första fullträffen kom – Walldén tog guld i stora SM efter att ha knäckt Hässelbylöparen Nacerddine Hallil på upploppet av 1 500 metersloppet.

Nu vill han ta ytterligare ett kliv i karriären och därför väljer han att bryta med sin moderklubb.

– Jag har varit i Gefle IF de senaste 18 åren, så det är klart att det känns lite tråkigt. Men jag måste se framåt. Spårvägen blir bra för mig. Jag kommer att få all hjälp jag behöver och får åka på alla läger jag vill, säger Walldén.

– Förhoppningen är att jag ska komma med i de större mästerskapen. Inomhus-EM i Göteborg i mars i första hand, och sedan till VM i Moskva till sommaren.

Kopplingen till Gävle har de senaste åren blivit allt mindre för Johan Walldén, som flyttade till Norrköping för fem år sedan efter att han gått ut gymnasiet. Nu går dock flyttlasset till Stockholm, men han behåller sin tidigare tränare från Norrköping, Peter Holgersson.

Blir sparringen bättre i Spårvägen?

– Ja, det blir den ju, Spårvägen är en känd löparklubb. Olle Walleräng är en av de bästa i landet på 5 000 meter så han kan det vara bra att köra med, och så har de Johan Svensson som är Sverigeetta på 800 meter.

Känns det bra att du ändå kunde ge Gefle IF ett SM-guld innan du försvann?

– Ja, det var jättekul. Jag hade sån j-la otur i SM på hemmaplan (tappade guldet med blott fyra hundradelars marginal, red. anm.), så det var verkligen skönt att få till det. Jag har ju blivit tvåa flera gånger tidigare också.

Satsningen han gör i Spårvägen blir på heltid.

Enligt Anders Wetterberg, klubbchef i Gefle IF, fanns det inga möjligheter att matcha Stockholmsklubbens bud.

– Det handlar om ganska mycket pengar, säger Wetterberg, som tycker att det är tråkigt att tappa Walldén, men säger sig förstå beslutet.

– Johan får ju inget stöd från förbundet trots att han vann SM-guld.

Wetterberg konstaterar att det å ena sidan är tur att det finns klubbar med pengar när inte förbundet har några resurser, å andra sidan menar han att det riskerar att bildas ett A-lag och ett B-lag.

– De klubbar som har Stockholm Marathon i ryggen (Spårvägen bland annat) spelar i en helt annan liga ekonomiskt. De har möjlighet att köpa sig kortsiktiga framgångar, och på sikt riskerar det att utarma sporten.

Precis som Sporten tidigare antytt tappar Gefle IF dessutom spjutkastaren Annika Petersson. De senaste säsongernas skadebekymmer gör att 33-åringen avslutar sin elitkarriär, som bland annat inrymt 14 starter i Finnkampen och åtta SM-guld.

– Kroppen har fått tagit mycket stryk och nu måste den få vila. Jag kommer att fortsätta träna, men jag får bli motionär nu, säger Petersson, utsedd till Gästriklands bästa idrottskvinna 2009.

Mer läsning

Annons