Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friska fläktar i nya Konsthallen

SANDVIKENSå finns då konsten på plats i Sandvikens "Nya Konsthall".Strategiskt placerad utanför Stadshuset och kommunfullmäktigesalen.

Annons
- Det är faktiskt rätt många som varit hit och tittat på utställningen, säger också Erik Annerborn, en av initiativtagarna bland de konstintresserade ungdomarna. Alla har varit positiva och tycker att vi har gjort ett bra arbete.
Konsthallen i Sandviken har debatterats under en lång tid.
Politikerna lovade att hallen skulle öppnas 2003, men på det senaste nämndmötet ändrades beslutet och Konsthallen placerades i malpåse på obestämd tid. Något som har retat kommunens alla konstälskare och framför allt de yngre.
- Därför har vi tagit initiativet till den här utställningen, fortsätter Erik.

Startade tidigt
Redan klockan fyra på onsdagsmorgonen kom de unga konstintresserade till Stadshuset.
- Sedan höll vi på till klockan sju innan allt var klart, säger Jonathan Dahl. Vi fick till och med skotta snö för att få en gångstig mellan utställningsobjekten.
De som gjort utställningsalstren är nya och gamla elever från Hammargymnasiet.
En del av tavlorna håller faktiskt mycket hög klass och det visar att konstskapande ungdomar från Sandviken har idéer om hur deras verk ska se ut.
För att utställningsobjekten ska klara den nordiska vintern är flera av verken specialgjorda.
- Sedan är det också tavlor som vi haft undanstoppade i källare som nu plockas fram, fortsätter Erik Annerborn. Ska Konsthallen vara stängd har vi inte en chans att hänga vår konst och då är det lika bra att offra den för den goda sakens skull.

Väntar på kommunalråd

För att så många som möjligt ska få se "Den nya Konsthallen" håller den öppet till och med fredag.
- Glädjande nog är det flera från kultur- och fritidsnämnden som varit här och tittat, säger Erik och Jonathan.
Även kommunalråden har lovat att titta in.
- Vi ligger ju tillräckligt nära för att vara ett litet störande inlägg, menar Erik med glimten i ögonen.
Protestlistor ligger framme och alla som skriver på bjuds på värmande glögg i snålblåsten.

Stort intresse
- Jag tycker det här är kul, säger också Jan Annerborn, bildlärare och en av de framgångsrikaste konstnärerna i Sandviken. Jag tror ungdomarna väger tungt i den här debatten. De visar onekligen sitt stora intresse för den här saken.
Sandviken har under många år fostrat många erkänt duktiga konstnärer.
- Men Sandviken kan inte föda sig själv, anser Jan. Därför måste konstnärer från andra områden i Sverige få chansen att visa sitt i Konsthallen. Det skapar nya idéer för oss och för framtida skapare.
- Samtidigt gäller det för boende i kommunen att få något utbyte av att bo här, fortsätter Jan. Det går inte att skära i allt.

JÖRGEN LARSSON