Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskola på landet lockar

Kungsfors gamla småskola får nytt liv till hösten.
Friskolan Prosperitas flyttar dit från tillfälliga lokaler i Järbo. Samtidigt startar också en ny årskull med 20 elever.
– Intresset är stort. Vi har till och med elever i kö, säger rektorn Anna-Karin Andersson.

Landsbygdsfriskolan Prosperitas startade i höstas i provisoriska lokaler i Järbo Turisms gamla uthyrningslägenheter.

Det här första läsåret går en sjundeklass med cirka 20 elever på skolan. Höstterminen 2010 är det tänkt att skolan ska vara fullt utbyggd med klass 7-9, totalt 60 elever. Skolan är inriktad på bland annat hembygdsutveckling och entreprenörskap.

I september i fjol berättade GD att flera elever hoppat av skolan som hotades av nedläggning om avhoppen fortsatte. Men sedan dess har läget stabiliserats. Inför hösten är intresset så stort att alla elever som sökt inte får plats.

– Vi har 20 platser, men det är ytterligare en handfull elever som har sökt. Tyvärr kan vi inte ta in alla eftersom vi vill hålla nere elevantalet för att få mer tid för varje elev, säger Anna-Karin Andersson.

Hon berättar att förtur ges till elever som har syskon på skolan, bor i närområdet eller har ansökt om en plats tidigt. Bland de sökande till hösten finns elever från Järbo, Storvik, Kungsgården och Sandviken.

– Det är jättekul att vi i år kommer att få en större andel elever från andra orter än Järbo. Det är bra för eleverna att träffa nya klasskompisar, säger Anna-Karin Andersson.

Till hösten kommer skolan också att flytta till helt nyrenoverade lokaler.

Kungsfors gamla skola avvecklades för 40 år sedan. Sedan dess har den först fungerat som bostadshus och sedan som vandrarhem, krukaffär och kafé.

Nu återuppstår alltså den gamla skolan i ny tappning efter att ha köpts av Prosperitas.

– Det krävs en hel del renoveringsarbete, men de gamla skolsalarna är intakta och kan användas, säger Anna-Karin Andersson.