Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskola slår upp portarna

SANDVIKENAnnelie Bäckström, Emilie Karlberg och Sofia Hansson är tre av 15 flickor som ska gå det tekniska programmet vid Göranssonska skolan i Sandviken.

Skolan har till stor del riktat in sig på att få flickor att söka utbildningen.
I går var det upprop för de 52 eleverna. 15 flickor av 52 elever kanske inte låter så mycket, men faktum är att det är betydligt fler än de tekniska utbildningarna på "vanliga" gymnasieskolor lockar.
Motsvarande utbildning inom Sandvikens gymnasieskola har bara en tjej, berättar rektor Mattias Andersson som därför var nöjd att hans skola lockat så pass många flickor. Målet är dock 50 procent.
Arbetet med Göranssonska skolan - kommunens första friskola på gymnasienivå - har pågått cirka 2,5 år.
Skolan drivs av Sandvik Utbildnings AB, ett bolag som ägs gemensamt av Sandvikens kommun och Sandvik.
Utbildningen är ett fristående tekniskt program. Eleverna kommer att läsa cirka 300 timmar extra per läsår, jämfört med andra gymnasieelever. Den extra delen av utbildningen bekostas av Sandvik.

Populärt val
Skolan blev ett populärt val när niorna skulle söka gymnasieprogram i våras. De 52 elever som slutligen har antagits till programmet har kommit in på utbildningen i mycket stor konkurrens. Men så har också skolan kunnat locka elever med saker som en egen arbetsplats, egen bärbar dator samt 20 veckors praktik på Sandvik, varav tre veckor utomlands.
- Jag ser jättestora möjligheter med den här utbildningen, säger eleven Emilie Karlberg från Sandviken.
Hon har gått ett år på Hammargymnasiet men efter ett år på det estetiska programmets musikallinje har hon valt att sadla om.
Sofia Hansson från Sandviken säger att hon inte hade tänkt söka en teknisk utbildning - om inte Göranssonska skolan hade funnits.
- Nej, jag hade tänkt gå någonting helt annat. När de kom till skolan och berättade om skolan kände jag att det skulle passa mig.
Även eleverna Björn Helgesell och Markus Nilsson, båda från Järbo, kände att Göranssonska skolan skulle passa dem. Dessutom ligger skolan på hemmaplan vilket var ett plus.
De fyra lärare som fått anställning till den här terminen fick jobben i konkurrens med mängder av sökande.
Samtliga lärare säger att det främst var chansen att bygga upp en verksamhet från grunden som lockade.
- Det här är en skola som ger helt nya möjligheter, säger Lars Åström som ska undervisa i teknikämnen.
När det var invigning av skolan och upprop av eleverna på måndagen fanns representanter från såväl Sandvik som kommunen med.
- Vi hade hoppats att skolan skulle ha känts mer färdig nu när ni kommit hit, sa Sandviks personaldirektör Rune Nyberg som dessutom är styrelseordförande för Göranssonska skolan.

Toppmodern byggnad
Delvis liknar nämligen skolbyggnaden, som ligger i en av Sandviks gamla industrilokaler på Hamngatan, en byggarbetsplats. Först om ett par veckor kommer den första byggetappen att vara helt färdig.
Själva skolbyggnaden kommer att bli toppmodern. Bygget har helt finansierats av Sandvik och kostar omkring 60 miljoner kronor.
Rune Nyberg pekade också på vikten av att så pass många flickor sökt sig till skolan.
- Vi har för få kvinnliga chefer på Sandvik. Anledningen är att även grundutbildningen är snedfördelad. Därför är det extra glädjande att se så många tjejer här i dag.
Även kommunalrådet Stefan Hedin, s, fanns på plats.
-Vi i kommunen har i dag en mycket bra gymnasieskola, vi är bra på utbildning. Men vi har en brist och det är att få till samarbete med näringslivet, något som Sandvik är bra på. Det är ett av skälen till att vi engagerat oss i det här. Vi ska kombinera det vi är bäst på.

KARIN BERGKVIST