Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskvårdskedja vill driva Parkbadet

Den privata friskvårdskedjan Nautilus vill investera i Parkbadet i Sandviken.
– Vi köper simhallen eller så utvecklar vi den tillsammans där vi står för 100 procent av investeringen, lyder erbjudandet till kommunen.

Nautilus Gym och Bad samarbetar i dag med ett 70-tal kommunala simhallar i Sverige och lika många utomlands.

I några fall äger eller arrenderar företaget badhusen, men i de flesta fall hyr Nautilus lokalerna och har slutit ett samarbetsavtal med kommunen.

– De allra flesta kommunala simhallar i Sverige kräver i dag bidrag från kommunerna. Vi på Nautilus vet att dessa pengar i dagens kristider behövs bättre på andra områden, skriver företaget i ett brev till bland annat Sandvikens och Gävle kommun.

Friskvårdskedjan erbjuder sig att investera totalt en halv miljard kronor i kommunala simhallar i Sverige för att öka badhusens intäkter och minska de kommunala bidragen.

Som ett framgångsrikt exempel lyfter företaget fram bland annat simhallen i Halmstad som köptes av Nautilus 2000 och som nu uppges drivas helt utan kommunala bidrag.

Bo Eriksson, kultur- och fritidschef i Sandvikens kommun ställer sig avvaktande till erbjudandet.

– Vi är förstås öppna för en dialog, men jag tycker att vi har en bra verksamhet på Parkbadet i dag. Det känns som att vi är på rätt väg, säger han.

Han menar att Sandvikens problem är att kommunen inte klarat att investera i den takt som varit nödvändig på Parkbadet.

– Vi borde ha satsat mer tidigare under 2000-talet, men det har inte funnits pengar, säger Bo Eriksson.

I Sandviken har de borgerliga oppositionspartierna och Ny ordning krävt att kommunen ska sälja Parkbadet med tanke på det dystra ekonomiska läge som råder.

Har kommunen råd med de investeringar som behöver göras på Parkbadet?

– Ja, det tror jag nog att vi ska ha. Om ett företag gör investeringarna i stället så får vi ändå betala i någon form i slutänden, säger han.

Han tror inte att Nautilus är intresserat av att köpa Parkbadet utan bara av att samarbeta med kommunen. Nautilus vill då ha en procentuell del av de intäkter som badet drar in.

– Det blir i sådana fall en förhandlingsfråga, säger Bo Eriksson.