Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritidsgård från nyår i Bomhus Folkets hus

GÄVLE
Bomhus Folkets hus karaktär förändras ordentligt efter årsskiftet. Då flyttar nämligen den nya fritidsgården med all säkerhet in och tar över alla lokaler som inte används av biblioteket. Ungdomarna i området får tillgång till en rejäl lokal mitt i centrum där de kan pyssla med allt från musik och teater till streetbasket och klättring på kvällarna.

Annons
Men på dagtid fortsätter det vara öppet för den vuxenverksamhet som pågår i huset i dag. Förutom att kontoren försvinner.
- Det kan bli flera vinnare på det här, tror kultur- och fritidschefen Mats Öström.

Centralt och rymligt
Då menar han att ungdomarna får en central och rymlig fritidsgård, att kommunen som borgenärer slipper riskera att få betala dyrt om Folkets hus skulle gå under ekonomiskt och att Bomhus centrum livas upp med mer välutnyttjade samlingslokaler.
Nästa vecka väntas kultur- och fritidsnämnden ta ställning till ett kontraktsförslag på hyran av Folkets hus. Ett förslag som förhoppningsvis ska ligga klart under den hyra på runt 2 000 kronor per kvadratmeter som man i dag betalar för biblioteksfilialen i huset.

Marknadsmässig hyra
- Ambitionen är att det ska vara en marknadsmässig hyra, säger Mats Öström. Vad en sådan ligger på kan han däremot inte ange.
Förutom hyran finns det två andra ekonomiska kopplingar mellan kommunen och Folkets hus-föreningen. De får dels stöd för räntekostnaderna för bygget av huset 1989 och dels ett verksamhetsbidrag för det som pågår i huset.
Tron att man kommer överens om ett bra avtal verkar vara stark hos kultur- och fritidsnämnden eftersom en verksamhetsidé redan har tagits fram för fritidsgården. I den redogör fritidsgårdsutredningen för hur den ska fungera, vad som ska finnas där och vilka verksamheten riktar sig till. Alla har intresse av det här, klargör Mats Öström.
Tanken är nu att en upphandling om driften ska gå ut den tionde september och att det ska tas ett beslut i nämnden i oktober.

Årsskiftet
Vid årsskiftet ska sedan den nya fritidsgården öppnas, samtidigt som Humlan och Ugglan stängs igen.
Mats Öström tror att lokalerna blir idealiska. Eftersom det redan finns musikstudio, teaterlokal, danslokal, servering och liknande så behöver man inte bygga om i brådrasket.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se