Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritidsgården Brynjan blir kvar

GÄVLEFritidsgårdarna är räddade.

Annons
I alla fall tills vidare.
Nedläggningarna som är beslutade ser ut att bli de sista på ett tag. Kultur- och fritidsnämndens utredning slår nämligen fast att fritidsgårdarnas nya avtal ska gälla i fyra år framåt.
- Vi säger att det är tills vidare, men det är minst fyra år, garanterar Thomas Pettersson, v, som har lett fritidsgårdsutredningen under året.
Den klubbas med säkerhet igenom av nämnden nästa vecka. Och därmed slår man även fast att fritidsgården Brynjan vid Stenebergsskolan på Brynäs kommer att vara kvar. Däremot inte med kommunen som huvudman, utan genom föreningsdrift.
- Den går ut på upphandling tillsammans med de övriga gårdarna, berättar Thomas Pettersson.

Upphandling
Upphandlingen ska vara klar under våren och det nya avtalet gälla från första juli 2004 och fyra år framåt. Enda undantaget blir den nya fritidsgården i Bomhus Folkets hus, där ett avtal ska gälla redan från årsskiftet.
Utredningen, som består av politiker från alla läger, har inte direkt fått jobba ostört sedan den satte igång i januari. Det har varit diskussioner om både Brynjans och Helges överlevnad.
Dessutom har nämnden fattat beslut om att lägga ner Fridebo i Hagaström och Örnen i Norrsundet, liksom Humlan och Ugglan i Bomhus, som ersätts av den nya i Folkets hus.

Brist på pengar
Orsaken har varit brist på pengar.
Även om de som blir kvar nu ser ut att kunna pusta ut så visar utredningen på problem i framtiden. Kring 2012 blir barnen färre och man får fundera över antalet fritidsgårdar igen.
- Men det får de som är politiker då ta itu med, säger Thomas Pettersson.

Dyster utveckling
När man går igenom besöksantalet på fritidsgårdarna har det varit en dyster utveckling de senaste åren.
1999 var det 132 000 besök, medan det 2002 var nere på 107 000. Större diskon har fått ge plats för mer "relationsinriktad verksamhet". Det är en av orsakerna till att ungdomarna sviker. Dessutom lockar det mer med kaféer och att sitta på annat håll och surfa på internet.
Utredningen går igenom den historiska utvecklingen av fritidsgårdar i Gävle.
Det var en expansion under 1950-1980-talet. 1974 beslutade man att alla gårdar, utom Brynjan, skulle vara i föreningsdrift.

Utredning 1986
1986 hade man en motsvarande utredning om de då 18 fritidsgårdarna. Något som direkt ledde till en nedläggning av tre gårdar. Sedan dess har två till lagts ned och två tillkommit.
Efter den första juli nästa år är det tio fritidsgårdar kvar i Gävle kommun.
Dessa är Helges i Andersberg, Treffen i Sätra, Vävaren i Strömsbro, FUBB i Hedesunda, Soffan i Valbo, Knoppen i Forsbacka, Zebran i Hamrånge, Block 17 i centrum, Brynjan på Brynäs och den nya fritidsgården i Folkets hus Bomhus.Mattias
Jonsson
026-15 96 12 mattias.jonsson_gd.se