Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritt fram att fylla berget

Ragn-Sells har fått tillstånd att fylla bergrummen på Norrlandet med avfall.
Miljödomstolen gick helt på bolagets linje.

Annons

Domen från miljödomstolen kom i går och ger Ragn-Sells rätt att använda de sex stora bergrummen precis på det sätt som bolaget ansökt om.

Det innebär att Ragn-Sells får mellanlagra avfall ovan jord, blanda avfallet så att det bildar ett lämpligt material och sedan pumpa ner det i bergrummen där det ska självhärda och bli minst lika tätt som det omgivande berget.

Att fylla de nio stora bergrummen beräknas ta 15 år. Under den tiden ska allt grundvatten som pumpas bort och allt dagvatten från området renas innan det släpps ut i diket nedanför.

När bergrummen har fyllts ska grundvattnet få stiga till sin naturliga nivå. Efter ett par år beräknas grundvattnet vara så rent att ingen rening av det längre behövs.

Både länsstyrelsen och Gävle kommun sa nej till Ragn-Sells ansökan, men domstolen tycker inte att deras argument håller.

Länsstyrelsen ville framförallt att avfallslagren skulle definieras som en ovanjordsdeponi eftersom det skulle göra att en strängare lagstiftning kunde användas. Men miljödomstolen slår fast att avfallslagret, som kommer att ligga cirka 30 meter under jord, ska klassas som ett underjordsförvar.

Gränsen för ett underjordsförvar går i avfallssammanhang vid det djup där växter, svampar och markfauna hämtar näring, säger domstolen.

Gävle kommun ansåg framförallt att riskerna var alldeles för stora för att olja som finns kvar i sprickor i berget kommer att förorena grundvattnet i framtiden.

Men miljödomstolen menar att den risken finns även om man inte använder oljerummen som avfallsförvar. Oljerester kommer sannolikt att finnas kvar i berget även om den nuvarande verksamhetsutövaren – Gävle hamn – sanerar bergrummen. Att fylla bergrummen med avfall blir då en bättre lösning eftersom en del oljerester kommer att bindas i det härdade materialet, menar domstolen.

Anders Tengsved på Ragn-Sells Avfallsbehandling hade i går inte läst domen men är nöjd med att miljödomstolen har sagt ja till det planerade avfallslagret.

– Det här ger Gävle möjlighet att få ett väldigt miljövänligt omhändertagande av avfall, säger han.

Det är Gävle hamns dotterbolag Gävle Lagerhus samt Vattenfall som äger bergrummen, som de senaste åren har börjat utnyttjas som oljelager igen efter att ha varit tomma i många år. För en månad sedan sökte Gävle Lagerhus miljötillstånd för att fortsätta att använda bergrummen som lager för olja och fotogen.

För Ragn-Sells Avfallsbehandling gäller det nu att få köpa bergrummen för att kunna utnyttja miljötillståndet. Företaget har tidigare sagt att inget hindrar att några bergrum används som oljelager samtidigt som man börjar fylla andra bergrum med avfall.

– Vi ska naturligtvis avvakta så att det inte blir några överklaganden, men sedan ska vi kontakta hamnen och kommunen för att diskutera ett övertagande så fort som möjligt. Att vi tar över bergrummen är en förutsättning för att vi ska kunna starta verksamheten, säger Anders Tengsved.