Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritt fram för mygg i sommar?

SANDVIKEN
Staten bidrar i år med bara 2,1 miljoner kronor till myggbekämpningen i Nedre Dalävsområdet. För att klara en fullgod bekämpning med minst två besprutningar om behovet uppstår krävs fyra miljoner kronor.

Annons
Men mer statliga pengar är inte att räkna med. Det uppger departementssekreterare Torulf Lönnerholm som framhåller att det inte finns några pengar i budget och inte heller i tilläggsbudgeten.
- Däremot har vi uttryckligen sagt att staten via Naturvårdsverket ska ge projektet forskningsstöd, säger han.

Obeboeligt
År 2003 kan bli ett bekymmersamt år för de boende i Österfärnebo med omnejd. Nu när pengarna till bekämpning redan är förbrukade kan stora regn göra området mer eller mindre obeboeligt.
Allt pekar på att år 2003 är året som föll mellan stolarna. Från och med nästa år föreslås att staten ska satsa fem miljoner, men knappt hälften i år.

Besvärligt
Torulf Lönnerholm medger att det är besvärligt, men allt han kan råda projektgruppen är att gå till Naturvårdsverket och söka mer pengar.
Han vill inte medge att det lägre stödet i år är ett svek mot den tidigare miljöministern, Kjell Larsson.
Han lovade vid sitt besök år 2000 statlig hjälp till befolkningen och han framhöll som rimligt att de boende i området aldrig skulle behöva uppleva någon liknande myggplåga igen.
Lönnerholm pekar på att staten hade hoppats på pengar från EU.
Det blev aldrig av och därför finns årets problem med bara en liten ersättning direkt från staten.
Lars Igeland, ordförande i Utvecklingsgruppen i Österfärnebo förutsätter också att regeringen har en beredskap utifrån de löften som då uttalades.
-Skulle det bli en regnsommar och stora översvämningar så blir det omöjligt för oss här, säger han.

Myggplågan ökar
Han ser också som ett påtagligt problem att utan bekämpning ökar myggplågan för de som bor långt i från älven eftersom översvämningsmyggen har en förmåga att flyga upp till tio kilometer och lägga ägg.
Det gör att vid nästa regnväder kläcks myggen och problemet flyttar iväg långt från det egentliga huvudområdet.

ULF GRANSTRÖM