Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritt fram spela i Konserthuset

GÄVLE
Det var som en blandning av musikskola, teater och klassisk konsert.
Lokalerna fylldes när Konserthuset bjöd på öppet hus och gratiskonsert.

För Olle Hallquist, 10, var Gävle Symfoniorkester särskilt spännande.
Han tog med sig hela familjen i går. Som blivande saxofonist skulle han nu få se riktiga proffs. För en del var det här kanske första gången på Konserthuset. Men inte för Olle.
- Vi var på Viba femba, det var bra, säger han.
Tillsammans med systern Lisa och mamma och pappa fick han en bra plats nära musikerna när Gävle Symfoniorkester bjöd på en lekfull konsert. Många barnfamiljer fanns på plats och dirigenten, Jan-Åke Hillerud, spexade rejält för att passa alla åldrar. Även om några av de yngsta fick myror i brallan redan under första stycket.

Spela själva
Roligast var det när våren, sommaren, hösten och vintern slogs om uppmärksamheten i ett virvlande potpurri. Utklädda till skidåkare, älgjägare, trädgårdsmästare och snorklare blandade violinisterna Vivaldis Årstiderna med barnvisor på samma tema.
Den som ville spela själv fick chansen tidigare under eftermiddagen. Instrument från Kulturskolan i Sandviken sattes i allmänhetens händer. Sina egna stråk- och blåsinstrument var Konserthusets musiker alltför rädda om. Nyfikna kunde även få se hur allt fungerar bakom kulisserna.
Göran Persson, tf konserthuschef, mös i korridorerna. Det här var andra året i rad som Konserthuset slog upp dörrarna på det här sättet.
- Vi vill verkligen fortsätta med det här och skapa en tradition, säger han.

Ett hus för alla

Omkring 1 000 personer kom i år, uppskattar han. Det är fler än förra året. För honom är Konserthusets dag ett sätt att ta död på myten om att huset bara tillhör en smal kulturelit.
- Vår publik är väldigt mångfacetterad, precis som i dag, säger han.
Vad tyckte då Olle Hallquist om konserten?
- Det var bra, sa han och övriga familjen höll med.
Men lite besviken var han trots allt. Symfoniorkestern hade många instrument, men ingen saxofon.

JOHAN PIHLBLAD
026- 27 75 92
johan.pihlblad@gd.se