Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frodas i skuggan av jättarna

I skuggan av de externa köpladornas krig om kunderna firar lilla Konsum Hallen på Södermalmstorg 50 år.
– Vi är stabila och ser positivt på framtiden, säger butikschefen Per-Olof Engström.

Annons

Det är mycket Willy:s, Kvantum, Maxi, Coop Forum och City Gross just nu. Tiotusentals kvadratmeter kundvagnsvänliga kolosser med flera hyllmeter av varje ketchupsort tävlar om våra plånböcker.

Men på Söder i Gävle är det mesta sig likt. Ica Söder och Konsum Hallen ligger där de alltid gjort. Och kunderna vägrar att svika.

– Det har gått lite upp och ner. Men de sista fem-sex åren har det bara gått kraftigt uppåt, säger Per-Olof Engström.

Vars butik alltså fyller 50 år just den här veckan.

– Ja, vi öppnade 13 maj 1959 och har legat här sedan dess, säger han.

Den nya konkurrensen är knappast ny, konstaterar han torrt.

– Det har ju öppnat ganska många butiker under de här åren. Men vi har funnits kvar.

Hans recept för framgång och överlevnad är att lyssna på kunderna och rätta sortiment och service efter omständigheterna.

– Vi har ju begränsade ytor, vi citybutiker. Men när man kommer till oss ska man ändå hitta allt på sin lista, säger han.

Vi avbryts av en man som på knackig svenska ber om hjälp. Per-Olof Engström hjälper honom hitta mejram på kryddhyllan.

Han ska koka ärtsoppa.

När vi passerar kassorna får en dam som känner sig yr just ett glas vatten av personalen.

– Här kan tanterna komma och fråga om jag inte kan stå bredvid dem när de ska ta ut pengar ur bankomaten, ler Per-Olof Engström.

Prisledande kanske man inte kan bli. Men med personlig service och dessutom postens paketutlämning och andra tjänster står man sig väl mot jättebutikerna, menar han.

– Jag tror att kunderna tycker att det är mysigt att gå och handla i butikerna här på Söder. Att de blir väl omhändertagna. Vi har en bra mix här, med bra butiker och mycket restauranger. Jag tror att vi kommer att hävda oss väl även i fortsättningen, säger han.