Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frustration och ilska på Sandvik

– Det var knappt vi hann prata med medlemmarna, så besvikna och förbannade var de.
Göran Larsson, ordförande på IF Metalls stålgrupp på Sandvik, mötte ilska och besvikelse från dem som fick sina uppsägningsbesked i går.

Ungefär en tredjedel av alla de 460 som sägs upp på Sandvik Materials Technology är medlemmar i stålgruppen.

I går började de enskilda samtalen mellan arbetsledningen och de anställda. Varje enskild individ kallas in till sin närmaste chef och får besked om det blir uppsägning eller fortsatt arbete på Sandvik.

För många var beskedet om uppsägning väntat, men enligt Göran Larsson var det också många som fick ett besked de inte hade räknat med. En av medlemmarna som han trots allt hann prata med hade sju års anställningstid på Sandvik. Men det räckte ändå inte för att ha kvar jobbet.

Vid tidigare nedskärningar har anställningstiden vägt tyngre, och personal på avdelningar med övertalighet har flyttats om till andra arbetsplatser. Så är det inte nu, enligt Göran Larsson.

Resultatet blir att anställningstiden inte längre väger lika tungt.

– Alla vet hur turordningen fungerar. Det här förstår de inte, säger Göran Larsson

För dem som fått sina uppsägningar var gårdagen arbetsbefriad. Många gick hem direkt och fackets representanter hade svårt att föra några samtal med dem som fått sina uppsägningsbesked.

– De var så besvikna och förbannade. Vi får ta kontakt med alla senare, säger Göran Larsson.

IF Metall har redan bestämt sig för att driva frågan vidare till Arbetsdomstolen och den linjen har enligt Göran Larsson ett brett stöd.

– Har vi inte haft stöd för facket förut, så har vi det nu. Nu får vi sätta oss ner och göra det jobb vi måste göra för våra medlemmar.

I dag fortsätter proceduren på alla avdelningar och i morgon ska alla ha fått besked om sin framtid.