Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fuktig luft hot mot husen

GÄVLE
Varning för mögel och hussvamp. Den senaste tidens varma väder och närmast tropiska luftfuktighet ökar risken för mögelskador.

Annons
-Jag råder folk att undersöka sina källare och husgrunder, säger Rolf Wickenberg på Anticimex.
Den senaste tiden har varm och fuktig luft drivit upp över skandinavien. Sommarens värme och den gågna veckans åskskurar har också bidragit till att Sverige just nu har onormalt hög luftfuktighet.
- Fuktkvoten i luften ligger mellan 80-90 procent just nu. Vanligtvis brukar den ligga runt 60 procent, säger Rolf Wickenberg på Anticimex.
Värmen i kombination med den höga luftfuktigheten är perfekta förutsättningar för mögel och hussvamp.
I sådana dförhållanden förökar de sig snabbare och oftare än vad de gör normalt.

Håll utkik
Men om ditt hus blivit angripet av mögel under sommaren märks det inte direkt.
Nu råder Rolf Wickenberg husägare att hålla utkik efter fukt och mögellukt.
- Husägare ska ge sig ner i sina källare och om de har krypgrunder ska de verkligen krypa in under husen och undersöka
Han säger att man ska undvika att förvara organiska matreal som ved och plankor under huset. I sådana matreal trivs nämligen mögel utmärkt. Om man upptäcker en främmande lukt under huset ska man vara på sin vakt men även vanliga dofter ka vara förädiska.

Luktar sommarstuga

- Många som undersöker sin krypgrund brukar säga att det luktar sommarstuga under huset och tro att det är normalt. Det är uppåt väggarna fel, säger Rolf Wickenberg.
I sådana fall är Rolf Wickenbergs råd att tillkalla en fackman som kan göra en ordentlig besiktning av huset.

Besikta lönar sig
- Hittar man möglet och hussvampen i tid kan man verkligen spara pengar. Därför är det bra om man gör en rutinkoll då och då för att kolla om allt står rätt till.
För de som funderar på att köpa hus kan det vara värt att låta besiktiga huset innan köpet för att slippa obehagliga mögelöveraskningar.

DANIEL SIKSJO
026-159627
daniel.siksjo@gd.se