Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Fulgas" i biogasmacken

I två veckor var biogasmacken ett bättre miljöalternativ.

Därefter har tankarna fyllts med naturgas – ett bränsle lika fossilt som olja och kol.

– Olyckligt om kunder känner sig lurade. Det var aldrig vår avsikt, säger Per-Arne Vahlund, vice vd för Ekogas.

Den så kallade biogasmacken har snart funnits i Sörby urfjäll i ett halvår. Varje vecka säljs 7 500 kubikmeter gas till bussbolag, taxibolag och privatpersoner som tror att de gör en miljöinsats genom att fylla tankarna med ett förnyelsebart drivmedel.

Men då tror de fel.

– I början köpte vi biogas från Katrineholm som räckte i en vecka, fjorton dagar. Sedan dess har vi köpt naturgas från Aga, säger Per-Arne Vahlund.

Det är skillnad på gas och gas. Biogas kallas den metan som redan finns ovan jord och utvinns ur exempelvis reningsslam och slakterirester.

Naturgasen är metan som plockas upp ur marken på samma sätt som olja.

– Biogasen är förnyelsebar och naturgasen fossil. Vi blev glada när Gävle fick en gasmack, men det är viktigt att vara tydlig och inte blanda ihop begreppen, säger Mattias Goldmann, talesperson för föreningen Gröna bilister.

Företaget Ekogas som säljer gasen ägs av kommunala Gävle Energi. På hemsidan marknadsförs macken som ett alternativ för kunder som vill påverka miljön positivt.

– När folk har frågat har vi aldrig påstått annat än att vi säljer naturgas. Men vi får bli tydligare och ändra informationen på hemsidan, säger Per-Arne Vahlund.

I oktober räknar företaget med att få egen produktion av biogas i samarbete med Duvbackens reningsverk.

– En anläggning som renar gasen ska byggas och ett antal avtal ska undertecknas. Men när allt är klart blir vi självförsörjande, i varje fall om man utgår i från hur stor marknaden är i dag, säger Per-Arne Vahlund.