Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full fart hos mäklarna

Det dystra arbetsmarknadsläget märks inte mycket hos fastighetsmäklarna.
Men expertis tror att den ökande arbetslösheten får priserna att sjunka framöver.

Per Larsson, mäklare på HusmanHagberg i Gävle, upplever att priserna gått upp något under våren.

– Efter årsskiftet har många fått det mycket bättre realekonomiskt, säger han.

De som har jobb betalar mindre i skatt och räntorna är låga. Gävles arbetsmarknad är inte så beroende av en arbetsgivare som Sandvikens, vilket gör att varslen inte märkts så mycket på bostadsmarknaden.

Hans känsla av stigande priser stöds av mäklarstatistik. Sedan i somras har villapriserna sjunkit i Gävle, för att plana ut under vintern och nu har de ökat lite igen. Men de är fortfarande lägre än för ett år sedan.

Bostadsrättspriserna gick också ner i somras för att börja återhämta sig vid årsskiftet. Nu är de på väg ner igen. Per Larsson påpekar dock att tidpunkten för registrering av köpen påverkar hur statistiken ser ut.

I Sandviken fick många i går beskedet att de får gå från Sandvik. Kommunen är beroende av sina industriföretag, där många varslats och sagts upp. Men Lena Rolander, ägare till Fastighetsbyrån, har inte märkt mycket av det dystra arbetsmarknadsläget, som är den viktigaste faktorn för bostadsmarknaden.

– Vi säljer fortfarande många hus och bostadsrätter. Men det tar längre tid att sälja.

Framförallt har det varit stor omsättning på bostadsrätter. Enligt mäklarstatistik har priserna stigit med 29 procent de senaste tre månaderna, men sjunkit med sju procent jämfört med för ett år sedan. Villapriserna sjunker sedan årsskiftet.

Hon tror att osäkerheten om man ska få vara kvar eller inte har påverkat bostadsmarknaden och att det blir fler affärer nu när människor vet vilka ekonomiska förutsättningar de har. Uppsägningarna tror hon inte leder till att människor tvingas sälja sina hus, tack vare de låga räntorna kan man bo kvar.

De senaste tre månaderna har landets villapriser stigit med tre procent och bostadsrättspriserna med tio procent. Men Bengt Hansson, analytiker på Statens bostadskreditnämnd, räknar med att den ökande arbetslösheten kommer att börja visa sig i sjunkande priser i sommar.

– Bostadsräntorna blir ju inte lägre och arbetslösheten är på väg att öka kraftigt. Det betyder ett prisfall med fem procent under andra halvåret i år och sannolikt med lika mycket under 2010, säger Bengt Hansson till TT.

När konjunkturnedgången spridit sig till hela ekonomin kommer bostadspriserna att sjunka även i storstäderna tror han.

Gävleborg har landets lägsta fritidshuspriser och det senaste året har de sjunkit i Gävle med åtta procent, sett på de 36 sommarstugor som sålts.

– I sådana här tider är det inte det första man satsar på. Man avvaktar och ser om sitt eget boende, säger Lena Rolander, som också konstaterar att en del köper fritidshus och flyttar dit permanent.