Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full fart på fogdens auktioner

Objekten som säljs bankas iväg i ett högt tempo på Kronofogdens lösöresauktioner.

Objekten som säljs bankas iväg i ett högt tempo på Kronofogdens lösöresauktioner. Det är lätt att ryckas med i budgivningen, men det går också att fynda.

En guldring för 200 kr, en Rolexklocka trissas upp till 40 000 kr, en glaskaraff går för utgångspriset 50 kr och en serveringsvagn av märket Lammhult i krom och skinn säljs efter en hård budkamp för 14 000 kr.

Alla sittplatserna är upptagna och folk står och hänger längs väggarna när Kronofogden håller auktion i centrala Stockholm.

En ung välklädd kvinna håller i auktionsklubban och säljer föremål i ett rykande tempo. Det blir inget första, andra tredje, utan bara en kort sekunds paus när frågan inga fler bud? hänger i luften samtidigt som hennes blick sveper över lokalen.

Jag kan förstå att det är lätt att ryckas med i budgivningen och Jens Liif som jobbar på försäljningsteamet på Kronofogden förklarar att de ofta får ut ganska bra priser på auktionerna.

-   Ibland har teve-apparater till och med sålts dyrare än nypris vilket jag kan tycka är lite märkligt. Men det går också att göra riktiga fynd som köpare, säger han.

Förklaringen är att priserna varierar mycket och det är lätt att ryckas med i budgivningen. Jens Liif tror att de största fynden går att göra för den som köper märkesglas som Orrefors och Kosta Boda, de kan ofta gå 70-80 procent under butikspris.

- Om man kan något om konst kan man också göra riktiga kap, säger Jens Liif.

Utgångspriset på auktionen är också lägstapris, så det går inte att lägga några riktiga skambud. Lägstapris och lägsta höjning är 50 kr. Det finns ingen möjlighet att lämna bevakningsbud, man måste själv vara på plats. Och så måste man betala direkt, med kort, postväxel, check eller kontant.  

Dessutom finns en risk att det föremål som man bespetsat sig på plockas bort. Om försäljningar tidigare under kvällen inbringat tillräckligt med pengar till den som har skulder så plockas genast resterande föremål bor.

-    Vi sitter och räknar hela tiden och har koll på hur mycket pengar som kommit in. En normal auktion försvinner mellan 5 och 10 procent av utropen.

Innan auktionen är det visning av alla föremål.

-   Då får man titta, klämma och undersöka så gott man kan, säger Jens Liif.

Och det gäller att vara noggrann. Konsumentköplagen gäller inte och alla saker köps i befintligt skick. Att alla funktioner på teven inte funkar, är alltså en risk man får ta.

- Vi kan aldrig garantera att allt fungerar. Men vi ser till så köparna har möjlighet att kontrollera så mycket som möjligt.

Det senaste året har allt fler ungdomar hamnat i skuldfällan och fått besök från Kronofogden efter att ha tagit sms-lån. Något som också märks på föremålen som säljs. Det är många teve-spel och platt-teveapparater som går under klubban.

JONAS OHLIN, PRIVATA AFFÄRER

5 tips till den som vill fynda på Kronofogdens auktioner:

Gå på båda visningarna innan och kontrollera föremålen ordentligt.

Kolla upp jämförelsepriser i butik eller på nätet.

Bestäm dig för vad du vill köpa och vad du inte vill köpa.

Bestäm dig i förväg för hur mycket du är villig att betala. Håll dig till den summan.

Självklart kan man också komma in och spontanbjuda men håll dig då till billigare objekt!